Redactia.ro
Home » Știri » Veşti proaste pentru datornici. ANAF reia popririle bancare

Veşti proaste pentru datornici. ANAF reia popririle bancare

ANAF

ANAF reia popririle bancare pentru datorii fiscale după încetarea stării de alertă. Mai exact din 14 iunie. Tot de la această dată devine funcțional și sistemul e-Popriri.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a suspendat popririle bancare din cauza crizei generate de epidemia de coronavirus.

ANAF a suspendat popririle în timpul stării de urgență

Guvernul a suspendat popririle bancare pentru datorii fiscale atât cât a durat starea de urgență și încă 30 de zile după terminarea acesteia. Starea de urgență s-a terminat la finele zilei de 14 mai 2020, iar cele 30 de zile suplimentare de suspendare vor expira la finalul zilei de 13 iunie 2020.

Având în vedere că starea de alertă va expira pe data de 13 iunie, sistemul e-Popriri va deveni funcțional din 14 iunie 2020, atunci când se vor relua popririle bancare.

 „Astfel, ulterior termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, măsurile de executare silită prin poprire vor începe sau se vor continua conform dispozițiilor legale în vigoare, aplicându-se în mod corespunzător prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1.665/2020 (ordinul care reglementează sistemul e-Popriri – n. red.).

Ținând cont de cele de mai sus, menționăm că implementarea sistemului informatic e-Popriri se va realiza după împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență”, a transmis Serviciul comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

În mod normal, e-Popriri urma să devină funcțional în data de 27 martie 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauză că România a intrat în stare de urgență și s-au suspendat popririle bancare.

Cum va funcționa platforma e-Popriri de la ANAF

În consecință, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală se va baza pe noua platformă e-Popriri, după intrarea în vigoare a Ordinului Ministerului Finanțelor 1.665/2020. Conform datelor oficiale prezentate de minister, platforma va funcționa astfel:

  1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înfiinţare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă. Aici, cererile sunt procesate și validate.
  2. De la Unitatea de Imprimare Rapidă, informaţiile din adrese sunt preluate de e-Popriri şi sunt comunicate electronic băncilor. Comunicarea se face până la ora 24.00.
  3. Băncile răspund Fiscului şi îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti. Procedura se reia în cazul în care nu există bani în cont, atunci când vor fi virați bani în acel cont.
  4. Până la ora 24:00, platforma analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii.
  5. În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: