Redactia.ro
Home » Știri » Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc țigările

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc țigările

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc țigările

Veștile nu sunt deloc bune pentru fumători! Se scumpesc țigările. Iată de când și cu cât!

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc țigările

Fumătorii din România vor plăti mai mult pe țigări. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie 2023, și prețul țigărilor, astfel că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru acest viciu.

De când? În mai puțin de două săptămâni, mai exact, de la data de 1 aprilie 2023.

Cu câți bani? Țigările se scumpesc din nou cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete, potrivit Spynews. Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, scrie ZF.

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Trei obiceiuri mai periculoase decât fumatul! Nu te-ai fi așteptat la asemenea statistici alarmante

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că fumatul dăunează grav sănătății și este răspunzător în mod direct pentru apariția cancerului pulmonar. Însă, există și alte obiceiuri zilnice pe care le avem care dăunează la fel de mult, deși, în aparență, le puteam considera inofensive.

Singurătatea

Singurătatea face victime! Nu o spunem noi, ci specialiștii! Potrivit lui Julianne Holt-Lunstad, profesor psiholog de la Universitatea Brigham Young, singurătatea ar echivala cu 15 ţigări fumate zilnic. Problema singurătății a devenit mult mai accentuată odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus și introducerea restricțiilor care au limitat contactele interumane.

Singurătatea poate favoriza apariţia demenţei, a bolilor de inimă, creşte riscul de moarte prematură, afectează sistemul imunitar şi calitatea somnului, subliniază experții.

Statul jos, pe scaun, ore întregi

Să stai jos zilnic, cu orele, e un obicei nociv și au fost făcute numeroase studii pe acest subiect. De exemplu, un raport publicat de JAMA Cardiology a dezvăluit modul în care a afectat statul mult timp în șezut, pe o un eșantion de oameni din 21 de țări. Aceia care au stat jos între șase și opt ore pe zi, fără să se ridice, au avut un risc mai mare de a face boli de inimă comparativ cu persoanele care stau aşezate mai puțin de patru ore pe zi, conform raportului, a relatat clickpentrufemei.ro.

Cei care lucrează la birou mai mult de opt ore pe zi fără activitate fizică riscă să se îmbolnăvească precum cei care fumează sau sunt supraponderali, conform sursei menționate anterior.

Despre cel de-al treilea obicei puteți citi aici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: