Redactia.ro
Home » Știri » Viitorul e aici: în Australia se vor organiza curse de Formula 1 în aer

Viitorul e aici: în Australia se vor organiza curse de Formula 1 în aer

Competiții futuriste cu până la 200 de kilometri pe oră: se preconizează că până la finalul anului, mașinile zburătoare vor participa la curse în Australia.

Mașini zburătoare care se întrec pe deasupra peisajului pustiu și sălbatic din Australia, amintind de ,,întrecerile navelor” din seria de filme SF ,,Războiul stelelor”. Ce e drept, ciudatul peisaj cu pământ roșiatic din orașul izolat Coober Pedy a servit deseori drept decor pentru producțiile cinematografice de la Hollywood.

În prezent, orășelul singuratic, cunoscut pentru zăcămintele de opal și pentru locuințele subterane, urmează să devină locul unui eveniment sportiv nemaivăzut până acum: o întrecere de mașini zburătoare. Această competiție futuristă a fost concepută de către startup-ul Airspeeder, ale cărui sedii se găsesc la Adelaide, în sudul Australiei și în Londra, în Marea Britanie.

Vehiculele Airspeeder folosesc drone care arată ca mașini de Formula 1, cu tehnologie dezvoltată de către compania-mamă Alauda. Cu toate acestea, dronele sunt alimentate cu baterii electrice, decolează și aterizează vertical și zboară cu ajutorul a până la opt elice, atingând o viteză maxima de 200 de kilometri pe oră.

Greutatea maxima cu tot cu un pilot la bord este de 250 de kilograme. Potrivit estimărilor, o baterie asigură aproximatix 10 minute de zbor. Piloții ar trebui să încarce bateria la opriri regulate. Coliziunile între mașinile zburătoare vor putea fi evitate datorită unei tehnologii speciale.

Airspeeder are permisiunea de a zbura, deocamdată

Potrivit lui Matt Pearson, co-fondatorul Aispeeder și Alauda, mașinile zburătoare sunt mai sigure decât elicopterele. ,,Un elicopter are sute de părți mobile și un singur punct de avarie, ceea ce face ca întreținerea să fie foarte scumpă”, a spus acesta într-un interviu oferit postului australian de televiziune ABC.

,,Un taxi aerian are în jur de 16 piese mobile și aproape jumătate dintre ele sunt inutile. ” Ceea ce o face a fi o platformă foarte sigură și foarte stabilă. Însă spre deosebire de taxiurile zburătoare, mașinile Airspeeder sunt proiectate pentru a fi mașini de curse. ,,Cursele au motivat întotdeauna inovațiile tehnologice,” susține Pearson.

Ceea ce l-a inspirat pe Pearson a fost ,,spiritul pionierilor aviației, care au reușit să creeze legături peste tot în lume prin capacitățile lor, curaj și îndrăzneală”. La cursele din Coober Pedy, Pearson își va prezenta lumii mașinile zburătoare pentru prima dată. Totuși, la primele întreceri de test, vehiculele nu vor transporta oameni, ci doar vor zbura controlate de la distanță.

Până acum, Airspeeder deține permis de zbor în Australia pentru drone de mărimi mari, însă încă nu a început negocierile pentru un permis pentru transportarea aeriană a oamenilor. Compania deja a început să caute piloți. ,,Aceasta este o oportunitate pentru cei cu skillurile necesare și înclinații cognitive și fizice pentru a face istorie alături de noi, ” a declarat Pearson. ,,Dorim să discutăm cu cei mai buni dintre cei mai buni din automobilismul sportiv, armată, aviație civilă, curse cu drone și chiar sportive.”

Taxiurile zburătoare vor fi testate la Melbourne

Fondatorul startup-ului crede că Australia are potențialul să devină liderul mondial în industria aviatică. Primele realizări în domeniu par să confirme acest lucru. Uber a anunțat că Melbourne va fi unul dintre primele orașe în care se vor testa taxiurile aeriene. Uber Air se presupune că va fi un fel de ,,taxi în aer”, care va duce oamenii de pe un acoperiș pe altul în marile orașe.

Compania are în plan zboruri de test pentru anul următor, cu operațiuni comerciale programate pentru 2023. Amazon și Google au ales de asemenea Australia pentru a-și testa programele. Wing (Aripa) de la Google deja folosește drone pentru servicii de livrare în capitala Australiei, Canberra.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini