Redactia.ro
Home » Știri » Viorica Dăncilă, măsuri drastice după tragedia de la Caracal

Viorica Dăncilă, măsuri drastice după tragedia de la Caracal

Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de guvern de marţi, adoptarea unui act normativ care să cuprinde mai multe măsuri care să îmbunătăţească legislaţia, măsuri luate ca urmare a tragediei de la Caracal.

Executivul urmează să adopte un act normativ care va cuprinde mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea localizării persoanelor care sună la numărul de urgenţă 112, după tragedia de la Caracal. Printre aceste măsuri se numără şi asocierea fiecărui număr de telefon cu un nume, Guvernul punând astfel în practică o controversată măsură susţinută de SRI în trecut şi respinsă de Curtea Constituţional – cartele pre-pay doar cu buletinul.

Maximul amenzii aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, printr-un act normativ privind îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

De asemenea, pedeapsa pentru omor calificat va fi crescută pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol vor fi cuprinse între 5 și 12 ani.

„După tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii.

Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.

Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că vor fi înăsprite şi sancţiunile în cazul apelurilor false la 112, scrie Antena3.

„Totodată, este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate.

Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, a mai adăugat premierul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: