Redactia.ro
Home » Știri » Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic! MAE reacționează ferm

Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic! MAE reacționează ferm

Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic! MAE reacționează ferm

Zeci de români sunt blocați de trei zile pe aeroportul din Mexic! Ministerul român de Externe spune că autoritățile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului. 

Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic

Pasagerii a două avioane ajunse în orașul Cancun din Mexic sunt blocați pe aeroport de trei zile. Încpând cu 30 ianuarie, zeci de români au accesul interzis de către autoritățile mexicane din motive de securitate. Ministerul român de Externe consideră că motivele autorităților ar trebui să fie mai bine fundamentate.

Digi24 a dezăvuluit în exclusivitate declarațiile unor români blocați pe aeroportul din Mexic. Aceștia au mărturisit că li s-au confiscat telefoanele și documentele de identitate, însă au reușit să ascundă de autorități o tabletă de pe care ne-au trimis o înregistrare.

”Uite, am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”, spune un bărbat.

”Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”, explică o femeie.

”Ne-au spus că toți pasagerii din România vor fi deportați de urgență cu următoarele zboruri către România”, completează un alt turist.

Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic! Mai mult, pe rețelele de socializare circulă o postare publicată de o altă româncă, dar care are o poveste similară. Femeia scrie că a fost ținută în aeroport cu bebelușul de 10 luni, dar că a reușit să se întoarcă acasă. Nu și soțul și restul membrilor familiei sale. Iar acesta nu este singurul incident de acest fel. Anul trecut, în vară, un cuplu de români povestea o experiență similară.

”Am fost băgați într-o cameră și au venit mai multe persoane să ne intervieveze. Mi-au zis că am dreptul la un sigur telefon. Bineînțeles că am sunat acasă. Am stat 32 de ore într-un frig de nedescris, pe niște paturi de fier cu niște saltele foarte subțiri”, explică cei doi.

MAE se implică în cazul românilor blocați în Mexic

Zeci de români sunt blocați de 3 zile pe un aeroport din Mexic! Ministerul de Externe se implică în cazul românilor blocați pe aeroportul din Mexic de trei zile. Autoritățile au venit cu câteva precizări legate de situația turiștilor români.

”MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic. În context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: