Elevii și profesorii din România vor beneficia de o zi liberă în data de 5 iunie, cu ocazia Zilei Învățătorului 2024. Această inițiativă vine ca urmare a unui contract colectiv de muncă semnat la nivel de sector – Învățământ, care a pus capăt marelui protest al profesorilor și a intrat în vigoare în urmă cu aproximativ un an, pe 6 iulie 2023.
5 iunie 2024, zi liberă pentru elevi și profesori
Ziua Învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, marcând nașterea lui Gheorghe Lazăr, pionier al învățământului românesc modern, conform Legii nr. 289/2007. Totuși, în trecut, această zi nu a fost recunoscută la nivel național, iar profesorii se aflau deseori într-o situație paradoxală, între a fi la școală și a sărbători în mod adecvat această zi de importanță culturală și educațională.
Anul precedent, în 2023, ziua de 5 iunie a fost deja declarată zi liberă conform Codului Muncii, dar profesorii erau implicați într-o grevă, ceea ce a complicat situația. Au fost semnalate presiuni asupra greviștilor, indicându-li-se că nu vor beneficia de zilele libere plătite dacă nu renunță la protest. Această situație a stârnit nemulțumire și a condus la clarificări din partea sindicatelor, subliniind că zilele libere se acordă și se plătesc pentru toți angajații din Educație.
Marius Nistor, lider sindical de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, subliniază importanța recunoașterii acestei zile prin acordarea unei zile libere. El remarcă că, deși legislația nu permite obținerea unor drepturi salariale suplimentare în aceste situații, este crucial să se acorde respect și recunoaștere profesorilor pentru munca lor esențială.
Acest pas marchează o schimbare semnificativă în atitudinea față de educație și învățământ în România. Este o recunoaștere a faptului că profesorii și personalul didactic merită sărbătorirea și recunoașterea publică a contribuției lor la dezvoltarea societății. În plus, această zi liberă permite profesorilor să se odihnească și să se reîncarce, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea calității predării în săptămânile următoare.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare.
Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului.
Cred că profesorii și tot personalul din învățământul preuniversitar trebuie să aibă recunoașterea activității în aceste zile de sărbătoare. Adică în alte domenii de activitate sunt zile libere și nu este absolut nicio problemă, ba se mai dau și bani, iar atunci când este vorba de colegii din învățământul preuniversitar, dacă este zi liberă de Ziua Internațională a Educației și de Ziua Învățătorului, automat este o problemă.
Nu este în regulă. Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”, a spus Marius Nistor pentru Edupedu.ro.
Astfel, pe lângă sărbătorile deja recunoscute, precum Ziua Națională a României sau Ziua Muncii, Ziua Învățătorului primește acum și ea atenția și respectul cuvenit.
Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024
- 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
- 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
- 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
- 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
- 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
- 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
- 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
- 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
- 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
- 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
- 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.
Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:
- 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
- 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
- 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului;
Sursa foto: Arhivă