Redactia.ro

10 August. Protest în Piaţa Victoriei la un an distanţă de la violenţele dintre manifestanţi şi jandarmi

10 August

10 August 2019 este ziua în care românii îşi aduc aminte de 10 August 2018.

În urmă cu fix un an, manifestanţii din Piaţa Victoriei au fost victimele abuzurilor forţelor de ordine. Se aşteaptă azi aproximativ 250.000 de oameni, conform mediafax. Grupul Diaspora Pentru România a transmis că are 75 de revendicări la protestul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei. Printre acestea, se numără:

– finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor;
– implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora;
– mplementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată;
– reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor;
– centrele Comunitare Româneşti din diaspora;
– modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria;
– demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Jandarmeria Romană, cea acuzată anul trecut că a făcut multe abuzuri în păstrarea ordinii şi liniştii publice, anunţă că a activat dispozitive fără precedent pentru acest eveniment din Piaţa Victoriei.

Sâmbătă, 10 august a.c., Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor, cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice. Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României”, a transmis Jandarmeria Bucureşti, preluat de news.ro.

Organizatorii au comunicat faptul că, începând cu ora 14.00, până la ora 22.15, va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17.00 – 21.00, o altă manifestaţie în Piaţa Revoluţiei.