Redactia.ro
Home » Știri » Dacă ai o mașină mai veche de 15 ani trebuie să citești asta. Noi taxe, conform PNRR

Dacă ai o mașină mai veche de 15 ani trebuie să citești asta. Noi taxe, conform PNRR

Trafic blocat și pericol de incendiu pe DN 7, Dealu Negru: O cisternă cu etanol s-a răsturnat 

Întră în scenă un nou sistem de taxare pentru mașini. Principiul de la baza noului sistem este „poluatorul plătește”.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta” a fost trimis la Comisia Europeană și are la bază nevoia de a înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. În concluzie, cei care au astfel de vehicule vor fi taxaţi sau riscă să nu le mai poată înmatricula pe cele mai vechi de 15 ani. Pe de altă parte, şoferii care conduc maşini „verzi” vor primi stimulente.

Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele.”, a declarat Alin Tănase, Greenpeace.

Ce a declarat Ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a informat că se va dezbate acest aspect în cadrul Ministerului de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Mediului, iar mai apoi va veni cu o propunere.

Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere.„, a spus Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ce părere au specialiștii din domeniul auto

Conform unor statistici, în România sunt înmatriculate aproximativ, 7,3 milioane de mașini, din care mai bine de jumătate sunt autovehicule mai vechi de 15 ani. Problema mai mare este faptul că multe dintre maşinile pe care le importăm din alte ţări nu sunt doar poluante, dar au şi probleme tehnice ascunse de care vânzătorii nu le menţionează în anunţuri.

Probleme care pot afecta siguranţa circulaţiei, şi aici mă refer în principal la partea de accidente, la partea de avarii reparate prost şi la kilometraj modificat. Poţi să ai un kilometraj modificat, astfel încât să sari peste o revizie majoră a motorului, însemnând un lanţ de distribuţie care se poate rupe în timp ce mergi în trafic şi de aici o grămadă de probleme, pe lângă neplăcerea de a rămâne blocat în trafic.„, a declarat Răzvan Pavel, reprezentantul unui site de verificări auto.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: