Redactia.ro
Home » Sport » 2020, anul marcat de mari dispariții în sport!

2020, anul marcat de mari dispariții în sport!

Diego Maradona, Paolo Rossi, martin tudor,

În anul 2020 au murit mai mulți foști sportivi, antrenori sau fotbaliști. A fost anul în care două nume uriașe Diego Maradona şi Kobe Bryant s-au stins din viață.

Paulo Goncalves (40 ani) – motociclism
Pe 12 ianuarie a avut loc prima tragedie. Portughezul a murit în timpul Raliului Dakar, în Arabia Saudită. În etapa a VII-a, Goncalves a fost victima unui accident. A fost găsit în stop cardio-respirator, după o căzătură și nu a mai putut fi salvat. Paulo Goncalves a fost campion mondial de rally cross country.

Edwin Straver (48 de ani) – motociclism
Pe 24 ianuarie, un alt motociclist, Edwin Straver a murit. Acesta s-a accidentat tot în Raliul Dakar suferind o fractură în partea superioară a coloanei cervicale. A fost transportat în Olanda, dar nu a mai putut fi salvat.

Kobe Bryant (41 de ani) – baschet

Pe 26 ianuarie, o lume întreagă a fost în stare de șoc. Celebrul baschetbalist Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter. Aparatul s-a prăbușit în în Calabasas, Los Angeles. Bryant se retrăsese din activitate în 2016. De-a lungul carierei, baschetbalistul a câştigat cinci titluri de campion NBA cu Los Angeles Lakers. A fost desemnat cel mai bun jucător din NBA în 2008, cel mai bun baschetbalist al finalelor din 2009 şi 2010. A jucat de 17 ori în All Star Game şi a fost desemnat de patru ori cel mai bun jucător din meciul vedetelor.

Ilie Bărbulescu (62 de ani) – fotbal
Pe 1 februarie se stingea din viață Ilie Bărbulescu. Fostul fundaș a făcut parte din echipa Steaua, care în 1986 câștiga Cupa Campionilor Europeni Supercupa Europei, în acelaşi an, titlul naţional, în 1985, 1986, 1987, şi Cupa României, în 1985 şi 1987. Ilie Bărbulescu a mai jucat pentru FC Argeş, FC Olt, Petrolul, CS Mioveni şi Callatis Mangalia. Fostul președinte, Traian Băsescu îl decorase în 2008 cu Ordinul Meritul Sportiv, Clasa a II-a.

Harry Gregg (87 de ani) – fotbal
16 februarie este data la care s-a stins din viață fostul fotbalist, Harry Gregg. A jucat pentru Manchester United în perioada 1957-1966 și Stoke City (1966-1967). Apoi a antrenat mai multe echipe. El a fost supranumit “Eroul de la Munchen”. Gregg se afla în avionul care pe 6 februarie 1958 s-a prăbușit pe o pistă a aeroportului din München, după două tentative de decolare. Manchester United se întorcea de la Bergrad. Fostul fotbalist a salvat atunci mai multe persoane. 23 au decedat în accidental aviatic.

Lorenzo Sanz (76 de ani) – fotbal
Pe 21 martie a murit fost preşedinte al clubului Real Madrid, după ce se infectase cu coronavirus. Lorenzo Sanz a condus clubul de fotbal 5 ani, între 1995-2000.

Michel Hidalgo (87 de ani) – fotbal
26 martie este data la care s-a stins din viață Michel Hidalgo, fost selecţioner al naţionalei de fotbal a Franţei. 8 ani i-a condus pe francezi, iar în 1984 câștiga titlul european.

Jose Luis Capon (72 de ani) – fotbal
Pe 29 martie, Jose Luis Capon a decedat, după ce fusese infectat cu coronavirus. Capon a fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai celor de la Atletico.

Martin Tudor (43 de ani) – fotbal

Fostul portar al FC Steaua Martin Tudor a murit la doar 43 de ani, pe data de 30 martie. Tudor a suferit un infarct în locuința sa, iar medicii sosiți la fața locului nu au putut să-l salveze. Martin Tudor a jucat în cariera sa la Jiul Petroşani, Olimpia Satu Mare, Steaua Bucureşti, CFR Cluj şi Univeristatea Cluj. A luat două titluri de campion, cu Steaua Bucureşti, în 2001 şi 2005. După retragere a devenit antrenor de portari. A activat la Steaua, Universitatea Craiova, FC Ittihad, Juventus Bucureşti şi Sportul Snagov, dar şi la prima reprezentativă.

Pape Diouf (68 de ani) – fotbal
Pe 31 martie, fost preşedinte al clubului Olympique Marseille, Diouf a murit în Senegal. Fusese infectat cu Covid-19. Acesta plecase în 2018 din Franța și s-a stabilit la Dakar.

Radomir Antic (71 de ani) – fotbal
Radomir Antic, fost antrenor la Real Madrid, Atletico şi FC Barcelona, a murit pe data de 6 aprilie. Acesta suferea de pancreatită. În sezonul 1995/1996, a câștigat campionatul şi Cupa Spaniei cu Atletico Madrid, echipă pe care a antrenat-o timp de cinci sezoane. A fost și selecționerul Serbiei.


Donato Sabia (56 de ani) – atletism

Pe 7 aprilie, fostul atlet a încetat din viaţă din cauza coronavirusului.

Stirling Moss (90 de ani) – Formula 1
Stirling Moss, fostul pilot de Formula 1 a murit pe 12 aprilie. A câștigat în cariera sa 16 grand prix-uri, cele mai multe dintre piloţii care nu au reuşit să obţină titlul mondial. A fost de 4 ori vicecampion mondial. Stirling Moss a pilotat pentru Mercedes-Benz, Maserati, Vanwall, Cooper, Lotus şi HWM. El a concurat și la alte competiții. S-a retras în 1962, după ce a suferit un accident. A revenit însă în circuit concurând până la vârsta de 81 de ani în curse de maşini de epocă.

Dan Lăzărescu (49 de ani) – fotbal

Pe 11 mai s-a stins din viață fostul arbitru asistent FIFA Dan Lăzărescu, la doar 49 de ani. Acesta a fost găsit mort în locuința sa. Dan Lăzărescu s-a retras la doar 35 de ani, în 2004, din cauza unor probleme medicale. De-a lungul carierei a fost delegat ca asistent la 92 de meciuri din Liga I şi la 96 în Liga a II-a.

Shobushi Kanji (28 de ani) – sumo
Pe 13 mai, luptătorul de sumo Shobushi Kanji a murit la doar 28 de ani. Acesta avea COVID – 19.

Constantin Radu (75 de ani) – fotbal
Fostul fotbalist a decedat pe 16 mai, în urma unei boli incurabile. El a fost campion cu FC Argeş.

Luigi Simoni (81 de ani)- fotbal
Antrenorul Luigi Simoni, a murit pe 22 mai, după ce a suferit un accident vascular cerebral. A fost recordmenul promovărilor în Serie A, 7. Cea mai mare performanţă ca antrenor a fost câștigarea Cupei UEFA, în 1998, când antrena echipa Inter Milano.

Bobby Joe Morrow (84 de ani)- atletism
Pe data de 30 mai s-a stins din viață fostul sprinter american. Acesta a fost triplu campion olimpic.

Vizi Imre (83 de ani) – baschet
2 iunie este data la care a murit fostul baschetbalist. Acesta a jucat la Universitatea Cluj-Napoca în perioada 1957-1974 şi a strâns aproximativ 200 de selecții la echipele naționale ale României.

Kurt Thomas (64 de ani) – gimnastică
Pe 5 iunie a murit primul gimnast american care a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale. A suferit un accident vascular cerebral. El a luat opt medalii la Campionatele Mondiale, inclusiv trei de aur. În 2003 a fost inclus în Hall of Fame al gimnasticii.

Ionuț Popa (67 de ani) – fotbal

Pe 25 iunie, fotbalul românesc a devenit mai sărac după dispariția antrenorului Ionuț Popa. Acesta s-a stins din viață la Spitalul Judeţean Arad. Fostul tehnician avea
tumori la nivelul capului, care nu au putut fi operate. Printre echipele antrenate de Popa se numără UTA, FC Bihor, Poli iaşi, CS Mioveni şi ACS Poli Timişoara.

Marian Cisovsky (40 de ani) – fotbal
Pe 28 iunie a murit fostul fotbalist al celor de la Poli Timişoara. Suferea de mai mulți ani de scleroză laterală amiotrofică. Cisovsky a jucat pentru Inter Bratislava, Zilina, Artmedia Petrzalka, Politehnica Timişoara (în perioada 2008-2011) şi la Viktoria Plzen.


Alex Pullin (32 de ani) – snowboard

Fostul dublu campion mondial la snowboard cross a murit pe data de 8 iulie. Acesta a murit înecat în timp ce pescuia. A câştigat titlul mondial la snowboard cross în 2011 şi 2013.

Jack Charlton (85 de ani), fotbal
Pe 10 iulie a murit legenda celor de la Leeds United. A fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din Anglia. Jack Charlton a fost campion mondial cu Anglia. După ce s-a retras a antrenat mai multe echipe. Sheffield Wednesday, Middlesbrough şi Newcastle. El a condus Irlanda la Euro-1988 şi la Cupa Mondială din Italia, din 1990. Acesta a murit în locuința sa. Fusese diagnosticat cu limfom, dar suferea și de demență.

Lara Van Ruijven (27 de ani) – patinaj viteză
Olandeza a murit pe data de 10 iulie. Avea o boală autoimună. Lara Van Ruijven a câştigat titlul mondial la 500 m, anul trecut, la Sofia. A luat și medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 2018, la ştafetă 3.000 m.

Ekaterina Alexandrovskaia (20 de ani)- patinaj artistic
Ekaterina Alexandrovskaia a murit pe data de 17 iulie, la doar 20 de ani. Presa a scris că rusoaica s-ar fi sinucis, după ce a sărit de la fereastra unei locuințe. Tânăra
a câştigat titlul mondial la patinaj artistic perechi la juniori, alături de australianul Harley Windsor. Cei doi au câştigat şi Grand Prix-ul pentru juniori în 2017, precum şi titlul naţional în Australia de două ori, în 2017 şi 2019.


Navid Afkari (27 de ani) – lupte

Pe 12 septembrie, tânărul luptător a fost executat. Acesta a fost acuzat că a participat la un miting unde a fost ucis un funcționar. Deși sportivul a declarat că este nevinovat, acest lucru nu a contat, iar declarația i-a fost smulsă prin tortură. Mai multe organizații au intervenit la fel ca și președintele Statelor unite, dar fără rezultat.


Marius Zaliukas (36 de ani) – fotbal

Pe 31 octombrie fostul fundaș a murit, fiind diagnosticat cu ceva vreme în urmă cu scleroză laterală amiotrofică. Fostul fotbalist lituanian avea 29 de selecţii în naţională. A jucat la mai multe echipe. Inkaras Kaunas (2002-2003), FBK Kaunas (2004-2006), FK Silute (2004), Heart of Midlothian (2006-2013), Leeds (2013-2014) şi Glasgow Rangers (2014-2015).

Diego Armando Maradona (60 de ani) – fotbal

Pe 25 noiembrie, poate cel mai mare fotbalist din toate timpurile a murit la locuința sa. Cauza a fost insuficiență cardiacă acută. Maradona a murit la aproape trei săptămâni de când fusese operat pe creier. Fosta legendă suferea de alcoolism dar și de depresie. Procurorii au deschis și o anchetă, după ce au apărut suspiciuni de neglijență. Peste 1 milion de oameni au mers la Buenos Aires să-și ia adio de la fotbalist. În Argentina, au fost decretate 3 zile de doliu, iar la toate meciurile în toate campionatele au fost ținute momente de reculegere în memoria lui Maradona. În Napoli, acolo unde fotbalistul a fost extrem de iubit de fani, stadionul San Paolo a devenit stadionul Diego Armando Maradona. El Pibe D’Oro a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) şi Newell’s Old Boys (1993-1994).
A jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri şi a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA. În 1986 a câștigat Balonul de Aur. În 1991, a fost suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu cocaina, în Italia. În 1994 a fost exclus de la Cupa Mondiala din SUA, fiind găsit din nou dopat. În noiembrie 2008, Maradona a devenit selecţionerul Argentinei. A mai antrenat la Mandiyu de Corrientes, Racing Club , Al Wasl FC, Fujairah (Emiratele Arabe Unite), Dorados de Sinaloa și Gimasia de la Plata.

Viorel Turcu (60 de ani) – fotbal
Pe 29 noiembrie a murit fostul fotbalist Viorel Turcu. Acesta a jucat pentru FC Argeş, Steaua, Dinamo, FC Olt Scorniceşti, UTA Arad, Nistrul Chişinău şi Szarvasi Vasas. A câştigat titlul în Liga 1 cu FC Argeş, Dinamo şi Steaua. A jucat și 7 meciuri la echipa națională a României.


Papa Bouba Diop (42 de ani) – fotbal

Tot pe 29 noiembrie s-a stins din viață și fostul internaţional senegalez Papa Bouba Diop. Suferea de
scleroză laterală amitrofică. Acesta a intrat în istorie după ce a marcat pentru Senegal primul gol la un Campionat Mondial. A jucat în cariera sa la mai multe cluburi, Lens, Portsmouth, AEK Atena, West Ham și Birmingham City.


Alejandro Sabella (66 de ani) – fotbal

Pe 8 decembrie a murit Alejandro Sabella, fostul selecționer al Argentinei. Acesta avea o boală incurabilă.

Paolo Rossi (64 de ani) – fotbal

Fostul campion mondial, Paolo Rossi a murit pe 9 decembrie, fiind bolnav de ceva vreme. Rossi a fost unul dintre cei mai îndrăgiți jucători în Italia, acolo unde a jucat toată cariera. A evoluat pentru Juventus, Como, Vicenza, Perugia, Milan şi Hellas Verona. A obţinut şase trofee cu Juventus, între care şi Cupa Cupelor în 1984. A evoluat și pentru echipa națională a Italiei în
48 de meciuri şi a înscris 20 de goluri.

Otto Baric (87 de ani), fotbal
Pe 13 decembrie a murit fostul selecționer al Croaţiei, Austriei şi Albaniei. Otto Baric avea coronavirus.
A antrenat echipe, precum VfB Stuttgart (1985-1986), Rapid Viena (1982-1985, 1986-1988) şi Fenerbahce (1997-1998). Ultima dată, a antrenat naționala Albaniei, în 2006-2007.

Gerard Houllier (73 de ani) – fotbal
14 decembrie este data la care a murit antrenorul Gerard Houllier. Acesta suferise o operație în urmă cu câteva zile. A pregătit echipe precum Lens, PSG, Liverpool, Olympique Lyon şi Aston Villa. A câştigat campionatul cu PSG, cu Liverpool, a obţinut Cupa Angliei, Cupa Ligii, Cupa UEFA şi Supercupa Europei, în sezonul 2000/2001. A mai luat din nou Cupa Ligii, în 2002/2003. Ca antrenor al formaţiei din Lyon, Houllier a fost de două ori campion al Franţei, în 2006 şi 2007. La naționala Franței a fost atât secund cât și antrenor principal.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: