Redactia.ro
Home » Știri » Ce medicamente primesc pacienții COVID-19 din România: „Nu avem acel tratament minune”

Ce medicamente primesc pacienții COVID-19 din România: „Nu avem acel tratament minune”

Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant în România în ultimele săptămâni.  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit detalii despre medicamentele pe care le folosesc cadrele medicale penru a trata pacienții COVID-19. 

 

Cu ce sunt tratați pacienții COVID-19

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit detalii despre tratamentul folosit în cazul bolnavilor de COVID-19 din România. Ministrul a arătat că pacienții din România beneficiază de tot ceea ce se folosește la nivel mondial, inclusiv Remdesivir sau hidroxiclorochina.

Reacția ministrului vine după ce profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terape Intensiă, a spus marți, la DIGI24, că nu există o anumită transparență în ceea ce privește modul în care sunt tratați pacienții infectați cu noul coronavirus. Mai mult, profesorul a vorbit și despre lipsa de transparență cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, principalul medicament folosit în tratarea cazurilor foarte grave de COVID-19.

Șerban Bubebek mai spunea că, aproximativ 1.900 de persoane dintre cele care au ajuns la ATI nu au beneficiat de tratamentul cu Remdesivir.

În plus, nu există date despre câți dintre aceștia au murit din cauza coronavirusului, scrie Digi24. „Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum și a severității  bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecție dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporție de 98 la sută la cei care au comorbidități, prin decompensarea acestor morbidități”, a comentat Nelu Tătaru în interviul pentru Digi24.

Nelu Tătaru a vorbit și despre gravitatea cazurilor  de COVID-19, în funcție de care se face repartizarea la secțiile ATI. Ministrul a recunoscut că sunt în țară, în acest moment, secții care sunt deja la capacitate maximă.

 

De câte doze de Remdesivir au beneficiat pacienții COVID-19

 

Ministrul a precizat că, de la începutul lunii iulie  până în acest moment, s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir. În depozite se mai află încă 4.000 de doze. „Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a adăugat ministrul în cadrul interviului.

Cadrele medicale folosesc pentru tratatea pacienților și alte antivirale, nu numai Remdesivir, precizează ministrul. De luni, conform informațiilor oferite de acesta, o să existe în România 200.000 de tablete de favipiravir, un alt antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

 

,,Nu avem acel tratament minune”

 

Ministrul Sănătății a declarat că, în acest moment, nu există ,,medicamentul minune” pentru vindecarea de COVD-19. ”Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a adăugat ministrul. 

Pe de altă parte, în aceste zile, va fi încheiat un contract pe baza căuia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie.

Dozele de Remdesivir de care România a beneficiat până acum sunt o donație de la Comisia Europeană, iar de acum ar urma să fie achiziționate contra cost de statul român, de la producător, prin achiziții ale Ministerului Sănătății.  „Este un tratament complex. Dacă vorbim de SARS-CoV-2, unde avem un tratament nespecific, un tratament off label, baza rămâne suportul cardio-vascular și respirator, care poate fi susținut medicamentos sau cu aparate”, a explicat Nelu Tătaru.

Un alt tratament folosit este cel cu anticorpi monoclonali folosit în cazul tratării președintelui Statelor Unite, Donald Trump. ,,Și noi îi foloseam, nu neapărat pentru patologia din SARS-CoV-2, dar este un studiu care se desfășoară. Vedem, în măsura în care studiul are rezultate, îl putem da și noi”, a afirmat Nelu Tătaru.

Situația este îngrijorătoare în secțiile de terapie intensivă, unde 612 români au fost ieri în stare gravă și 66 de persoane au decedat. 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: