Redactia.ro
Home » Știri » Nelu Tătaru, apel la români după explozia de infectări cu COVID-19: „Este un moment de cumpănă”

Nelu Tătaru, apel la români după explozia de infectări cu COVID-19: „Este un moment de cumpănă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, face un apel către cetățeni după numărul record de cazuri noi. Ministrul le cere cetățenilor să respecte normele sanitare impuse de Guvern

 

Sistemul medical este pus sub presiune

Ministrul Sănătășii, Nelu Tătaru, a susținut, astăzi, declarații de presă, în urma cărora a făcut un apel la populație să respecte normele sanitare impuse de Guvern și autoritățile locale pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

Sistemul medical se află sub presiune în acest moment, afirmă ministrul. ,, Recomandarea noastră este de a nu forța aceste sisteme medicale”.

Nelu Tătaru a mai precizat că dacă numărul de infectări cu noul coronavirus scade în următoarele două săptămâni, vor fi relaxate anumite măsuri și restricții.

Chemat de urgență, la Guvern, de către premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății a făcut apel la cetățeni să țină cont de măsurile impuse.  ”În perioada imediat următoare, în spitale și în DSP-uri vor exista acele evaluări încrucișate pentru a putea remarca dacă există capacitate pentru cei care lucrează în spitale pentru a putea da acea asistență medicală de care avem nevoie”, a mai declarat ministrul.

Mai mult, Nelu Tătaru afirmă că în urma relaxărilor din septembrie și odată ce indicele de 1,5 a fost depășit, a fost nevoie de  restricționarea acestor relaxări și impunerea de restricții. 

În prezent, în toată țara, sunt 226 de unități medicale suport COVID, care ,,trebuie respectate”. ”Personalul medical este același de acum șapte luni, același care a primit și 200 de cazuri pe zi, care primește și 3000 de cazuri pe zi. Suntem în momentul în care trebuie să îl gestionăm împreună”, a declarat ministrul.

El a subliniat faptul că, în aceste ”momente de cumpănă”, cea mai bună metodă pentru a depășim situația este respectarea regulilor de protecție, deși ,,vedem că nu se respectă reguli”.

Ministrul a dat drept exemplu negativ ceea ce se întâmplă în mijloacele de transport în comun și în zonele aglomerate.

Nou record de infectări

 

Nelu Tătaru a vorbit și despre focarele din anumite zone ale țării. ”Avem în acest moment discuții pe acele focare. Există, într-adevăr, focare în centrele de bătrâni, în centrele de copii. Există într-adevăr focare în centrele sanitare. Există într-adevăr focare în acele, eu știu, întreprinderi sau agenți economici. Dar haideți să vedem de unde pleacă acele focare”, a adăugat ministrul.

Apelul ministrului vine ca urmare a stabilirii unui nou record de infectări cu noul coronavirus într-o zi, 2.958 de cazuri în 24 de ore. România se apropie de pragul de 3.000 de cazuri pe zi. A crescut și numărul deceselor. Doar astăzi au murit 82 de persoane bolnave de  COVID-19. 612 persoane sunt în acest moment la ATI, dintre care 199 se află pe ventilație mecanică invazivă, conform declarațiilor ministrului.

În cadrul conferinței, ministrul declară că ne aflăm într-un trend ascendent al creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul Sars Cov-2. Dintre aceștia, 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.

Loading...