Colțunașii sunt iubiți de toată lumea, iar diverse variante ale acestora sunt în toată lumea. Totuși, cum se fac, de fapt, colțunaștii? Iată care este rețeta acestora.
Rețetă colșunași. Cum se fac aceștia, pas cu pas
Colțunași, piroști, chiroște în diferitele zone ale României sunt cam același lucru cu pierogi din bucătăria poloneză, cu ravioli din cea italiană sau cu pelmenii din cea rusă. Așadra, sunt peste tot în lume, dar cum se fac aceștia, de fapt și de ce ingrediente avem nevoie?
Pentru a face această rețetă de colțunași, avem nevoie de următarele lucruri:
500 g făină
150 ml apă
4 ouă
300 g brânză dulce
1-2 linguri griș
200 g zahăr
150 g smântână
Sare
Rețetă de colțunași cu brânză dulce. Mod de preparare
Deși pot fi considerați și un antru, colțunașii se găsesc de cele mai multe ori în țara noastră sub formă de desert. Așa că sunt umpluți fie cu carne sau legume, dar mai ales cu brânză dulce sau cu gem, fiind serviți ca desert. Începem rețeta noastră cu a cerne făina. O punem într-un castron în care facem și o adâncitură, în care punem apa călduță, ouăle, alături de sare. Frământăm aluatul până acesta se desprinde din palme și face mici umflături.
Într-un bol separat, punem brânza dulce, alături de celelalte ouă, zahăr și griș și le amestecăm până sunt omogenizate.
Acum trecem la întinderea aluatului. Presărăm făina pe blatul de lucru, ca să lucrăm mai ușor și aluatul să nu se lipească. Trebuie să întindem o foaie de 2 sau trei milimetri, pe care apoi trebuie să o tăiem în drepunghiuri de 5 x 10 cm. Când am tăiat deja tot aluatul, începem să umplem formele cu câte o lingură din compoziția de brânză dulce pe care am făcut-o anterior. Apoi, le pliem pe jumătate și ne asigurăm că amestecum dinăuntru nu o să iasă și afară. Facem acest lucru cu ajutorul unei furculițe, presând aluatul pe laturi. Se formează și un efect frumos.
Punem apă la fiert într-o cratiță mare, în care e nevoie să punem și o lingură de sare. Când a început să fiarbă, dăm mai încet aragazul și începem să punem colțunașii. Îi fierbem timp de 10-15 minute și gata!