Redactia.ro
Home » Sport » Reacția lui Sebastian Colțescu, după ce a aflat verdictul celor de la UEFA

Reacția lui Sebastian Colțescu, după ce a aflat verdictul celor de la UEFA

Sebastian Colțescu, Sebastian Colțescu rasism, nevinovat

Sebastian Colțescu poate răsufla ușurat. Comisia de Etică și Disciplină din cadrul UEFA a decis să nu-l sancționeze pe arbitrul român.

“Când se face dreptate, aduce bucurie celor drepți și teroare celor care fac rău”, a scris arbitrul.

Incidentul a avut loc la meciul PSG – Başakşehir, care a fost înterrupt în minutul 14. Atunci s-a spus că Sebastian Colțescu l-a jignit pe antrenorul Pierre Webo, spunându-i „ala negru” în încercarea de a-l identifica. Secundul turcilor a fost eliminate de Ovidiu Haţegan și a început scandalul. Pierre Webo l-a acuzat pe Colțescu de rasism, iar jucătorii ambelor echipe au părăsit terenul în semn de solidaritate. Ulterior pe înregistrare pare că nici măcar nu este vocea românului. UEFA a dat azi verdictul, considerându-l pe român nevinovat.

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.
Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.
Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.
În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk. În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul Comisiei de Etică și Disciplină.

Ce scrie presa internațională

Incidentul a fost pe larg comentat în toată lumea, iar după aflarea verdictului comentariile au continuat.

„UEFA a concluzionat că atitudinea asistentului român nu a fost considerată ”rasistă”. Utilizarea acelui cuvânt a fost făcută cu intenția de a ajuta principalul arbitru să identifice un jucător din echipa turcă în cadrul conversației prin cască dintre arbitrul de centru și al patrulea arbitru. Forul înțelege că este o conduită necorespunzătoare pe care arbitrul român ar fi putut să o evite”, este comentariul spaniolilor de la sport.es.

”UEFA, după ancheta sa asupra acuzațiilor de rasism din meciul PSG – Bașakșehir, a decis că nu a existat rasism în meci. Nu s-a aplicat nicio penalizare pentru al patrulea arbitru Sebastian Colțescu”, au scris turcii, de la Fanatik.

Antrenorul Pierre Webo a continuat să-l acuze pe român în toată această perioadă.

”Așa cum am spus, vom avea ziua de dinainte de 8 decembrie și ziua de după. Nu vreau ca oamenii să își aducă de mine astfel, ar fi păcat să fiu amintit așa. Mi-e rușine de asta, să fiu sincer. Aceste două-trei zile au fost cele mai dificile din întreaga mea carieră. A fost o zi foarte dificilă, foarte stresantă. Am mers la doctor să-mi dea pastile pentru a putea dormi. Jucătorii au spus că nu vor să mai joace pentru că nu am fost respectat. Vă dați seama ce ar înseamna să ai două, trei, patru meciuri oprite din acest motiv? Cred că UEFA va face ceva”, spunea antrenorul după incident.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: