Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Alarmă pentru Terra! Satelitul natural, pe cale de dispariţie? Luna se micșorează!

Alarmă pentru Terra! Satelitul natural, pe cale de dispariţie? Luna se micșorează!

Ce trebuie să faci de Luna Plină ca să ai noroc. Sfatul astrelor pentru zodii

Oamenii de ştiinţă avertizează că se produc femonene naturale îngrijorătoare în ceea ce priveşte Luna, satelitul natural al Pământului.

Miezul Lunii se răcește și se contractă treptat, iar suprafața se încrețește, la fel cum strugurii se stafidesc, iar acest proces provoacă cutremure de câteva ore.

O amenințare pentru misiunile umane

Acest fenomen poate fi o amenințare pentru misiunile umane, avertizează oamenii de știință. Interesul pentru polul sud al Lunii a crescut anul trecut, când misiunea Chandrayaan-3 lansată de India a reușit prima aselenizare în zonă, la doar câteva zile după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbușit într-o tentativă asemănătoare.

NASA a ales această regiune pentru aselenizarea misiunii sale Artemis III care ar putea marca întoarcerea astronauților pe Lună încă din 2026, iar China plănuiește să construiască o bază acolo.

Luna este activă seismică

La suprafața Lunii, însă, e altă poveste. În pofida aspectului său, Luna încă are un interior cald, ceea ce îl face activ seismic. „Există un miez exterior care este topit și se răcește.

Pe măsură ce se răcește, Luna se micșorează, volumul interior se schimbă, iar crusta trebuie să se adapteze la această schimbare – este o contracție globală la care contribuie și forțele mareelor de pe Pământ”, arată Watters.

Întrucât suprafața selenară este fragilă, această comprimare provoacă fisuri și alte tipuri de deformări. „Aceste fisuri sunt foarte recente și se întâmplă lucruri. Am descoperit alunecări de teren care s-au produs în timp ce Lunar Reconnaissance Orbiter era pe orbită în jurul Lunii”, precizează Watters, cercetător emerit la National Air and Space Museum’s Center for Earth and Planetary Studies din Statele Unite.

NASA a identificat 13 potențiale regiuni în apropierea polului sudic al Lunii pentru aselenizarea misiunii Artemis III, folosind criterii precum capacitatea de a aseleniza în siguranță, posibilitatea de a îndeplini obiectivele științifice, încadrarea în intervalul optim pentru lansare și condiții precum terenul, comunicațiile și luminozitatea.

În cadrul misiunii, doi astronauți vor locui și vor lucra o săptămână pe suprafața lunară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: