Redactia.ro
Home » Știri » Alertă ANM! Cod galben de ploi torenţiale şi descărcări electrice

Alertă ANM! Cod galben de ploi torenţiale şi descărcări electrice

Alertă meteo ANM: Cod galben pentru vijelii și grindină

ANM anunță ploi torențiale și descărcări electrice. Iată județele vizate!

Cod galben de ploi torenţiale şi descărcări electrice în mai multe judeţe din ţară

Avertizarea meteo este valabilă începând din această seară, 26 septembrie, de la ora 18, până marţi seară, 27 septembrie, ora 22.

În intervalul menționat, local în Maramureș, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse, însoțite pe alocuri de descărcări electrice. În special prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În după-amiaza zilei de marți (27 septembrie) în sud-vestul și centrul țării, iar spre seară și noaptea (27/28 septembrie) în sud și sud-est, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică”, se  arată în avertizarea ANM.

Judeţele vizate sunt Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

Vara revine în unele zone ale țării

Săptămâna aceasta vom avea parte și de temperaturi de 29-30 de grade Celsius. Această prognoză confirmă faptul că 2022 a fost unul dintre cei mai secetoşi ani din istorie.

„De luni deja săptămâna va debuta cu temperaturi în creştere. În est şi sud-est vremea va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie în ţara noastră”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Meteorologii au avertizat că aceste temperaturi foarte ridicate, ce stau în pragul caniculei, vor atrage şi ploi torenţiale:

„Acest aspect termic va fi de interes pe tot parcursul săptămânii când ziua de marţi va aduce temperaturi de 29-30 de grade în sud-estul Munteniei sau în vestul Dobrogei.

Trebuie să menționam şi perioadele de instabilitate, pentru că pe fondul încălzirii vom consemna şi averse torenţiale în partea de nord, nord-vest, centrul ţării acolo unde cantitățile de apă pot depăși izolat 10-15 litri/mp, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Până atunci să ne bucurăm de întoarcerea anotimpului de vară”, a mai spus Elena Mateescu, pentru sursa citată.

Am avut și avem încă… acum… perioada asta, mai rece decât în mod obișnuit. Odată cu modificarea sensului și direcției circulației, cu mase de aer care vor veni din vest, sud – vest, evident că și temperaturile încep să crească pe teritoriul României ajungând la valori destul de mari.

Definiția zilei de vară este acea zi în care temperatura maximă este mai mare de 25 de grade, într-adevăr, vor fi zile de vară„, au mai afirmat şi alţi climatologi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: