Redactia.ro
Home » Știri » Alertă de Cod Portocaliu de ploi! 19 județe sunt afectate, inclusiv Capitala

Alertă de Cod Portocaliu de ploi! 19 județe sunt afectate, inclusiv Capitala

Alertă de Cod Portocaliu de ploi! 19 județe sunt afectate, inclusiv Capitala

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de Cod Portocaliu de ploi duminică. Potrivit meteorologilor, 19 județe din România vor fi afectate, inclusiv Capitala. 

Alertă de Cod Portocaliu de ploi! 19 județe sunt afectate, inclusiv Capitala

ANM a emis duminică o atenționare de Cod Portocaliu și cod Galben de ploi! Se pare că ploile vor ține până la finalul lunii iunie după cum anunță meteorologii. În Bucureşti şi alte 19 judeţe este în vigoare un cod galben de precipitaţii.

Judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Vrancea, Galaţi, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, şi mai multe localităţi din Mureş şi Bistriţa-Năsăud sunt sub avertizare cod portocaliu. De asemenea, în Moldova, Dobrogea, nordul şi estul Munteniei, precum şi în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40…50 l/mp şi pe arii restrânse 60…80 l/mp.

Potrivit meteorologilor, atenţionarea cod portocaliu este în vigoare până la ora 2.00, luni. În Capitală şi în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Harghita, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Mehedinţi este în vigoare un cod galben de precipitaţii.

Până luni, la ora 2.00, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureş, local în Muntenia şi în nordul Olteniei, precum şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Ne așteaptă ploi, descărcări electrice și grindină în zilele următoare

Potrivit meteorologilor, vântul se întețește pe crestele montane și în nord-est, iar temperaturile urcă până la 29 de grade prin vestul și sud-vestul țării.

În Dobrogea și cu Bărăgan găsim atmosferă schimbătoare. Vor fi perioade cu soare, dar din când în când apar averse zgomotoase. Vântul are intensificări pe timpul ploilor, iar maximele ajung la 24 de grade Celsius.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei prindem scurte momente însorite, iar pe la amiază se ating tot 23…24 de grade. Pe parcursul zilei vin averse cu tunete și fulgere, care pot lăsa în urmă peste 25 de litri de apă pe metru patrat. În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina instabilitatea aduce alte averse însoțite de descărcări electrice. Vor fi și condiții de grindină, iar pe spații mici se pot strânge cantități mari de apă.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș norii vin și trec și aduc cu ei câteva reprize de ploaie, iar în zonele mai înalte vor fi și fenomene electrice. Temperaturile mai cresc puțin, iar la amiază se vor înregistra până la 25 de grade Celsius.

În ținuturile vestice avem vreme ceva mai bună. Vor fi perioade însorite, iar ploile apar îndeosebi în regiunile montane. După cele 29 de grade înregistrate sâmbătă în vestul extrem, duminică maximele se opresc pe la 26 de grade Celsius.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: