Redactia.ro
Home » Știri » Alertă maximă în România. Cod roșu de inundații în mai multe județe

Alertă maximă în România. Cod roșu de inundații în mai multe județe

GALERIE FOTO (4)

Este alertă maximă în România. A fost emis cod roșu de inundații în mai multe județe din țară, marți dimineața. Avertizarea este valabilă pe durata următoarelor ore.

Hidrologii au emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri din mai multe județe din țară, anunțând creșteri și depășiri ale cotelor de pericol în mai multe bazine hidrografice, potrivit INHGA.

Cod roșu de inundații în mai multe județe

Codul roșu de inundații este valabil la această oră pentru judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, iar alerta hidrologilor rămâne în vigoare pe durata următoarelor ore.

Conform datelor emise de hidrologii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), astăzi, 5 ianuarie, până la ora 12:00, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani.

Avertizările au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Cod roșu pe râul Lotru

Situația este una gravă în județul Vâlcea, unde apele râului Lotru au ieșit din matcă au făcut prăpăd. Drumul județean a fost acoperit de ape și localnicii sunt în pericol.

Apa a depășit cotele de pericol pe râul Lotru. În localitatea Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A și strada Vasilatu, râul Lotru a ieșit din matcă în partea stângă, nivelul apei având până la 20 de cm, potrivit Gazeta Valceana.

Codul roșu de inundații a afectat și drumul dintre localitățile Perișani și Racovița.

Circulația rutieră între cele două localități este blocată în urma inundațiilor provocate de viitură de pe versanți, scrie Gazeta Valceana.

Situație gravă și pe Valea Oltului – DN 7, acolo unde viiturile puternice au provocat căderi de pietre. Circulația rutieră a fost afectată până la primele ore ale dimineții și toată noaptea. Mai multe persoane au rămas blocate în mașini mai multe ore. Autoritățile au făcut eforturi imense pentru a degaja carosabilul, însă viiturile se produc în continuu în anumite locații, fiind afectat chiar și un zid de sprijin care s-a dărâmat.

Pericol maxim de inundații

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, încă din cursul zilei de luni, cod portocaliu de inundații pe mai multe râuri din Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş.

Avertizarea Cod portocaliu de inundaţii ce vizează râuri din judeţele Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş, valabilă până marţi, la ora 12:00.

Potrivit hidrologilor, se așteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii locale pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna – afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin amonte S.H. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), Motru – bazin amonte S.H. Târmigani (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Coşuştea (judeţul Mehedinţi), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac Ioneşti (judeţele: Vâlcea şi Argeş).

Fenomene hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor din bazinele afectate.

Hidrologii au emis cod galben de viituri pe mai multe râuri din toată țara, valabil până miercuri.

Așadar, potrivit avertizării emise de hidrologi, până miercuri, la ora 16.00, va fi în vigoare un Cod galben de viituri pentru râurile din bazinele hidrografice: Mureş (judeţele Alba şi Hunedoara), Bega, Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Timiş şi Caraş Severin), Cerna ( judeţele Gorj şi Caraş Severin), Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu (din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt (din judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Argeş), Argeş (din judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Ialomiţa). Pe sectoare de râuri menționate mai sus este posibilă depăşirea cotelor de atenţie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: