Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis COD GALBEN! Canicula sufocă România în următoarea perioadă

ANM a emis COD GALBEN! Canicula sufocă România în următoarea perioadă

canicula

România se confruntă cu un val de căldură extremă care va afecta mai mult de jumătate din țară în următoarele două zile. Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis avertizări de caniculă, prognozând temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. Aceste temperaturi vor aduce cu ele un disconfort termic ridicat și, pe alocuri, furtuni de mare amploare. Iată ce trebuie să știți despre zonele afectate și măsurile de precauție necesare.

Alerte de caniculă pentru 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru mai multe regiuni din România. Această avertizare este valabilă pentru cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 35 de grade Celsius, ceea ce este neobișnuit de ridicat pentru această perioadă a anului.

Zonele afectate

Județele care vor resimți cel mai mult efectele caniculei sunt Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Constanța, Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și București. Aceste zone vor experimenta un disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Meteorologii avertizează că în aceste județe, temperaturile ridicate pot avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii mici și cei cu afecțiuni cronice. Este recomandat ca locuitorii să evite expunerea prelungită la soare, să consume multe lichide și să folosească mijloace de protecție solară.

Alerte de caniculă pentru 18 iunie 2024

Marți, 18 iunie, valul de căldură se va extinde și va afecta și alte regiuni ale țării. ANM a emis un nou cod galben de caniculă pentru Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei și cea mai mare parte a Munteniei. Temperaturile maxime se vor situa între 32 și 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Zonele vizate

În această zi, județele afectate includ cele din Oltenia și Muntenia, dar și regiuni din Banat și sud-vestul Transilvaniei. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua senzația de disconfort termic.

Pentru a face față acestor condiții extreme, ANM recomandă cetățenilor să rămână hidratați, să evite activitățile fizice intense în aer liber și să folosească aerul condiționat sau ventilatoarele pentru a se răcori. De asemenea, este important să se acorde o atenție deosebită celor mai vulnerabili membri ai comunității.

Prognoza și măsuri de precauție

Pe lângă temperaturile ridicate, meteorologii avertizează că valul de căldură ar putea aduce și furtuni de mare amploare. Aceste fenomene meteo extreme pot cauza inundații locale, pagube materiale și pot pune în pericol vieți omenești.

Furtuni de mare amploare

Furtunile prognozate ar putea aduce precipitații abundente, vânt puternic și chiar grindină. Aceste condiții pot provoca daune semnificative infrastructurii și pot afecta traficul rutier și feroviar. ANM recomandă populației să fie vigilentă și să urmărească avertizările meteo actualizate pentru a se pregăti corespunzător.

Sfaturi pentru populație

În fața acestor avertizări de caniculă și furtuni, este important ca cetățenii să adopte măsuri de precauție pentru a-și proteja sănătatea și bunurile. Iată câteva sfaturi utile:

  • Evitați expunerea la soare: În special în intervalul orar 11:00 – 16:00, când radiațiile solare sunt cele mai intense.
  • Hidratați-vă corespunzător: Consumați apă în mod regulat, chiar dacă nu simțiți sete. Evitați alcoolul și băuturile cu cofeină, deoarece acestea pot deshidrata organismul.
  • Folosiți protecție solară: Aplicați cremă cu factor de protecție solară ridicat pentru a preveni arsurile solare.
  • Rămâneți în interior: Dacă este posibil, petreceți timpul în spații răcoroase, folosind aerul condiționat sau ventilatoare.
  • Fiți atenți la prognozele meteo: Urmăriți actualizările meteo pentru a fi informați despre eventualele furtuni și a vă putea pregăti corespunzător.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: