Redactia.ro
Home » Știri » ANM a emis COD PORTOCALIU de caniculă! Care sunt județele în care temperaturile sar din termometre

ANM a emis COD PORTOCALIU de caniculă! Care sunt județele în care temperaturile sar din termometre

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de cod portocaliu de caniculă, valabilă pentru data de 19 iunie 2024. Maximele vor atinge și depăși 37 de grade Celsius în mai multe regiuni ale țării, ceea ce a determinat emiterea unui mesaj de urgență pentru populație și autorități. În plus, există și o avertizare de cod galben pentru alte zone, cu temperaturi ce vor oscila între 32 și 35 de grade Celsius.

Avertizare meteo: Cod galben pentru val de căldură

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, intervalul de valabilitate pentru codul galben este 19 iunie. Fenomenele vizate includ un val de căldură intens, caniculă și un disconfort termic ridicat. Zonele afectate de această avertizare sunt nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală.

În aceste regiuni, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 și 35 de grade Celsius, iar local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi, de asemenea, tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, ceea ce va contribui la menținerea unui disconfort termic semnificativ.

Cod portocaliu de caniculă: Temperaturi extreme și disconfort termic accentuat

Pentru zonele vizate de codul portocaliu, intervalul de valabilitate este tot 19 iunie. Fenomenele extreme prognozate includ un val de căldură intensificat, caniculă severă și disconfort termic accentuat. Regiunile afectate de acest cod sunt Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei.

În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va amplifica disconfortul termic. În plus, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, menținând un nivel ridicat de căldură pe parcursul întregii zile și nopți.

Recomandări pentru populație în contextul alertei de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție în contextul valului de căldură extremă. Este esențial ca populația să evite expunerea prelungită la soare, în special în intervalul orar 11:00 – 18:00, când radiațiile solare sunt cele mai intense. Se recomandă purtarea hainelor lejere, deschise la culoare, și utilizarea protecției solare.

De asemenea, este important ca cetățenii să se hidrateze corespunzător, consumând cel puțin 2 litri de apă pe zi, și să evite consumul de alcool sau băuturi cu conținut ridicat de cofeină, care pot duce la deshidratare. Persoanele vârstnice, copiii mici și cei cu afecțiuni cronice sunt în mod special vulnerabile la efectele caniculei și trebuie să fie protejate și monitorizate atent.

Autoritățile locale sunt în alertă și pregătite să intervină în caz de urgență. În cazul în care apar simptome de insolație sau alte probleme de sănătate legate de căldură, este recomandat să se solicite imediat asistență medicală.

Impactul caniculei asupra activităților zilnice

Valul de căldură prognozat va avea un impact semnificativ asupra activităților zilnice ale populației. Transportul public poate fi afectat din cauza temperaturilor extreme, iar muncitorii care lucrează în aer liber sunt expuși riscurilor crescute de insolație și deshidratare. Angajatorii sunt încurajați să ia măsuri pentru a proteja sănătatea angajaților, inclusiv prin reducerea timpului petrecut în soare și asigurarea unor pauze regulate în zone răcoroase.

Agricultura și sectorul zootehnic sunt, de asemenea, vulnerabile la efectele caniculei. Fermierii sunt sfătuiți să ia măsuri suplimentare pentru a proteja culturile și animalele de căldura excesivă, inclusiv prin asigurarea unei cantități adecvate de apă și umbră.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: