Redactia.ro
Home » Știri » ANM a făcut anunțul! Vine canicula în România

ANM a făcut anunțul! Vine canicula în România

Căldură excesivă și disconfort termic! Ultima prognoză meteo pentru România

România este tot mai aproape de zilele caniculare, cu temperaturi care continuă să crească. Ieri a fost cea mai călduroasă zi de la începutul anului, marcând și prima zi cu avertizări cod roșu de vreme severă din această vară. Fenomenele extreme nu se opresc aici, afectând în continuare numeroase regiuni ale țării. 12 județe din nord-est sunt sub cod galben de ploi până la noapte, iar prognoza meteo indică o creștere semnificativă a temperaturilor în zilele următoare.

Avertizări de vreme severă și ploi torențiale

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat la Digi24 că vremea va deveni și mai caldă săptămâna următoare, cu maxime care ar putea ajunge chiar și la 37 de grade Celsius. „Ne așteptăm în continuare la fenomene de instabilitate, cu averse care pot depăși la nivel local 25-30 de litri pe metru pătrat, asociate cu intensificări ale vântului și local căderi de grindină”, a explicat Mateescu.

Astăzi, temperaturile vor atinge 32-33 de grade Celsius, iar mâine, în sud-estul țării, vor varia între 22 și 33 de grade Celsius. Începând de vineri și până la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere constantă. Fenomenele meteorologice severe vor continua să afecteze regiunile din nord-est, unde ploile torențiale și căderile de grindină pot provoca daune semnificative.

Prognoze pentru săptămâna următoare: temperaturi de până la 37 de grade Celsius

Elena Mateescu a subliniat că debutul săptămânii viitoare va aduce temperaturi ridicate, care vor depăși 35 de grade Celsius, atingând posibil chiar și 37 de grade. „Ne vom apropia din nou de pragul unei zile de caniculă, 35 de grade Celsius, context în care și umezeala aerului fiind destul de ridicată, disconfortul termic va fi în creștere. Așa cum arată datele la acest moment, debutul săptămânii viitoare și cel puțin prima jumătate a săptămânii, până în jurul datei de 12 iunie, e posibil să fie caracterizat de temperaturi de peste 35, e posibil să ne apropiem de 37 de grade Celsius, semn că disconfortul termic va fi unul în accentuare”, a declarat ea.

Această creștere a temperaturilor va accentua disconfortul termic, afectând în special persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii și cei cu probleme de sănătate. Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare și consumul suficient de lichide pentru a preveni deshidratarea.

Măsuri de precauție și recomandări pentru populație

În contextul acestor condiții meteorologice extreme, autoritățile au emis o serie de recomandări pentru populație. Este esențial să se evite expunerea directă la soare în orele de vârf, între 11:00 și 16:00, și să se consume cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a menține o hidratare adecvată. De asemenea, se recomandă purtarea de haine ușoare, de culoare deschisă, și evitarea efortului fizic intens în timpul zilei.

Pentru a preveni efectele negative ale caniculei, este important să se folosească ventilatoare sau aparate de aer condiționat și să se mențină locuințele răcoroase prin închiderea ferestrelor și folosirea draperiilor sau jaluzelelor. În plus, persoanele în vârstă sau cele cu probleme de sănătate ar trebui să rămână în locuri răcoroase și să evite deplasările inutile în orele de maximă căldură.

Serviciile de urgență sunt pregătite să intervină în caz de necesitate, iar populația este încurajată să apeleze la numărul de urgență 112 în caz de situații critice. De asemenea, este recomandat să se acorde atenție specială copiilor și animalelor de companie, care sunt deosebit de vulnerabili la temperaturile extreme.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: