Redactia.ro
Home » Știri » ANPC propune plafonarea temporară a preţurilor la produsele de strictă necesitate și limitarea cantităților per persoană

ANPC propune plafonarea temporară a preţurilor la produsele de strictă necesitate și limitarea cantităților per persoană

ANPC propune plafonarea temporară a preţurilor la produsele de strictă necesitate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune plafonarea temporară a preţurilor la produsele de strictă necesitate. De asemenea ANPC solicită limitarea cantităților vândute unei singure persoane. Măsura ar fi justificată prin protejarea cetățenilor de o posibilă scumpire bruscă și substanțială.

Pandemia de coronavirus afectează întreaga lume și a dus la decizii radicale din partea autorităților și în România. Mai întâi, Klaus Iohannis a declarat stare de urgență, începând de luni. Apoi, noi măsuri anunțate de autorități. Restaurante și cluburi, închise în timpul stării de urgență.

Urmează să aflăm care vor fi următoarele decizii pentru limitarea răspândirii coronavirusului în România. Pentru moment, supermarketurile și farmaciile sunt deschise, iar fiecare a adaptat programul și modul de lucru, pentru a dezinfecta locațiile și a evita aglomerarea.

ANPC solicită plafonarea prețurilor și limitarea cantităților cumpărate de o persoană

În acest context, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor intervine cu o nouă propunere.

”În contextul pandemiei declanşate de noul coronavirus şi a decretării stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, există o creştere substanţială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piaţă, în condiţiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual.

Având în vedere această stare de fapt, şi pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune, pe o perioadă determinată, plafonarea preţurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coşul minim de consum lunar – aşa cum este el definit de lege, în scopul protejării cetăţenilor în faţa unor posibile creşteri bruşte şi substanţiale de preţuri”, se arată într-un comunicat al ANPC, remis de AGERPRES.

Pentru a preveni terminarea alimentelor de strictă necesitate, ANPC solictă impunerea unor limite. Instituția recomandă magazinelor să vândă doar produse în limite rezonabile, per consumator.

”ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situaţiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanţe între preţul unui produs la raft şi cel facturat la casa de marcat sau inadvertenţe între preţul unui produs aflat la promoţie şi cel de referinţă, precum şi altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză. ANPC îi asigură pe toţi cetăţenii că veghează atent la corectitudinea pieţei, dispunând de echipe de intervenţie suplimentare pentru prevenirea oricăror acţiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor”

, este stipulat în comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ce înseamnă produsele de strictă necesitate și ce reprezintă coșul minim de cumpărături

Coșul de consum minim lunar este gândit pentru o familie de referință: doi adulți și doi copii. Produsele stipulate în lege sunt legate de principalele nevoi ale unei familii pentru alimentație și locuință. Coșul conține alimente de bază, pâine, legume, lactate și carne, îmbrăcăminte și încălțăminte. De asemenea, cuprinde produse de uz casnic și igienă personală, dar și medicamente. Se adaugă cheltuieli legate de locuință, sume pentru educație și cultură, dar și vacanțe, diverse alte servicii și economii.

Valoarea coșului de consum minim lunar stabilit prin lege este de 6.954 lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: