Redactia.ro
Home » Știri » Anunț de ultimă oră! Dacă ai cont la bancă trebuie să știi asta

Anunț de ultimă oră! Dacă ai cont la bancă trebuie să știi asta

Începând cu ianuarie 2025, românii care au conturi bancare vor beneficia de măsuri suplimentare de protecție și transparență din partea instituțiilor financiare. Proiectul de lege propus de Ministerul Finanțelor vizează consolidarea securității și a comunicării între bănci și clienți, având ca scop principal protejarea datelor personale și informarea rapidă în cazul incidentelor informatice.

Băncile vor fi obligate să comunice deficiențele sistemelor informatice

Conform noilor reglementări, băncile vor trebui să implementeze sisteme informatice avansate și să informeze clienții în cazul unor deficiențe sau atacuri cibernetice. Aceasta măsură face parte din Directiva Europeană (UE) 2022/2556 și Regulamentul 2022/2554, care impun standarde stricte de securitate și transparență în sectorul financiar. Astfel, băncile vor fi obligate să notifice imediat clienții prin aplicații bancare sau SMS-uri în cazul unor căderi de sistem sau atacuri informatice.

De asemenea, băncile trebuie să raporteze autorităților competente toate incidentele informatice majore, iar măsurile de remediere adoptate vor fi comunicate atât autorităților cât și clienților afectați. Această inițiativă legislativă are scopul de a crește încrederea clienților în sistemul bancar și de a asigura o gestionare eficientă a riscurilor informatice.

Implicațiile noii legi pentru băncile din România

Proiectul de lege prevede ca băncile să dezvolte un cadru solid de administrare a activităților informatice, aliniat cu cerințele Regulamentului (UE) nr. 2022/2554. Aceasta include efectuarea de teste periodice de penetrare pentru a evalua reziliența sistemelor informatice și gestionarea adecvată a riscurilor operaționale și de securitate.

BNR va avea autoritatea de a solicita informații de la furnizorii terți de servicii IT la care băncile au externalizat anumite activități, asigurând astfel un nivel ridicat de supraveghere și transparență. În plus, deficiențele constatate în sistemele informatice ale băncilor vor fi sancționate administrativ, iar aceste sancțiuni vor fi publicate pe site-ul BNR pentru a asigura transparența și responsabilitatea instituțiilor financiare.

Impactul asupra clienților băncilor și perspectivele legislative

Pentru clienții băncilor, această lege înseamnă o mai mare siguranță și transparență în relația cu instituțiile financiare. Notificările rapide și detaliate în caz de incidente informatice vor permite clienților să ia măsuri prompte pentru protejarea datelor și fondurilor lor. În același timp, responsabilizarea băncilor și creșterea standardelor de securitate vor contribui la consolidarea încrederii în sistemul bancar românesc.

Proiectul de lege este programat să intre în vigoare pe 17 ianuarie 2025, după ce va fi dezbătut și adoptat în Parlament. Având avizul favorabil al BNR și al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este de așteptat ca noua lege să fie implementată fără întârzieri semnificative.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: