Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru toți românii! A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Anunț pentru toți românii! A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Anunț pentru toți românii! A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă

A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă! Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar.

Anunț pentru toți românii! A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

Acest act normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.

De asemenea, actul normativ mai prevede că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

”În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se mai arată în lege.

Ce se întâmplă cu românii care trebuie să iasă la pensie

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 prevede faptul că cei interesați pot să-și acopere până la șase ani din trecut în care nu au plătit deloc contribuția de asigurări sociale (CAS) sau nu au plătit-o alții pentru aceștia, deși acest lucru ar fi fost normal, informează capital.

Cu toate acestea, cumpărarea vechimii nu înseamnă ieșirea mai devreme la pensie. Nu pot să achite CAS-ul pentru a câștiga dreptul de pensionare anticipată sau pentru a-și spori pensiile deja în plată, românii care care aleg să plătească din urmă pentru perioadele în care nu figurează deloc drept contributori în sistemul de pensii. De altfel, nu pot beneficia de acest mecanism și cei care sunt deja pensionați.

Teoretic, dacă cineva dorește să cumpere vehimea pe toți cei șase ani permiși de lege ar trebui să plătească 40.000 de lei. Termenul este destul scurt, doar un singur an, până la 31 august 2021, dar plata se poate face și eșalonat. Cei șase ani nu sunt consecutivi, ci la alegere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: