Redactia.ro
Home » Știri » Anunț pentru toți românii! Începe recalcularea pensiilor. Ce spune ministrul Muncii

Anunț pentru toți românii! Începe recalcularea pensiilor. Ce spune ministrul Muncii

Pensii mai mari de la 1 ianuarie de la 2023. Cu cât cresc, de fapt, pensiile românilor

Începe recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii a anunțat joi că în următoarele 18 luni luni vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie.

Începe recalcularea pensiilor

În timpul conferinței de presă de la Ministerul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.

„Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005 – 2010 și a cuprins un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea a 5 milioane de dosare de pensii. Recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite. Noua lege aduce echitate pentru milioane de oameni”, a spus Raluca Turcan.

Începe recalcularea pensiilor! Recalcularea se va face în baza unei legi care va înlocui legea 127 pe 2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistem electronic, a adăugat Turcan. Ea a subliniat că, până la finalizarea acestui proces tehnic și legislativ, pensiile se plătesc și se calculează pentru cei care intră în sistemul de pensie în baza legii existente. De asemenea, la recalculare, niciuna din pensiile din sistemul public nu va scădea.

Mai mult, ministrul Muncii susține că evaluarea dosarelor presupune crearea unei baze de date pe baza informațiilor colectate de la casele județene de pensii în format electronic din surse care acum sunt în format electronic și letric, scrie Digi24.

„Aceste date vor fi colectate în sistem informatic al Casei Naționale de Pensii pentru punere în plata a pensiilor recalculate. Finalizarea procesului presupune resurse suplimentare față de cele existente și pentru asta, odată cu evaluarea dosarelor, vom finaliza evaluarea necesarului de echipamente, soft, resursă umană și apoi vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene prin Programul național de redresare și recuperare”, a explicat Turcan.

Vârsta de pensionare a fost redusă

Klaus Iohannis a promulgat la 8 ianuarie 2021 legea care privește vârsta de pensionare a unei anumite categorii de perosoane. Actul normativ prevede reducerea vârstei de pensionare, fără penalizare, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Începe recalcularea pensiilor! În 2016 mai mulți deputați PSD au inițiat un proiect de lege, cu privire la vârsta de pensionare a personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat din cadrul serviciilor de ambulanță, la nivel național.

Personalul profesionist operativ care participă la acordarea asistenţei publice integrate de urgenţă deţine competenţele şi pregătirea profesională necesare, potrivit legii, şi este format din medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi autosanitară, operatori registratori de urgenţă. Personalul aflat în contract cu serviciile publice judeţene şi locale Salvamont şi cu serviciile publice judeţene Salvaspeo, atestat ca salvator montan, respectiv ca salvator din mediul subteran şi/sau subacvatic speologic, este asimilat personalului profesionist operativ prevăzut de prezenta lege”, prevede actul normativ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: