Redactia.ro
Home » Știri » Avertismentul OMS: Tinerii ar putea fi vaccinați anti-Covid abia în 2022

Avertismentul OMS: Tinerii ar putea fi vaccinați anti-Covid abia în 2022

vaccin

Reprezentanții OMS trag un semnal de alarmă în ceea ce privește distribuirea vaccinului anti-covid. Ei spun că acesta se va administra treptat, în funcție de cine este mai afectat, iar tinerii ar urma abia în 2022 să fie vaccinați anticoronavirus.

Tinerii, vaccinați anti-Covid în 2022

Distribuirea vaccinului anti-covid nu va fi așa cum poate ne așteptăm. Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al OMS, spune că deși va exista cel puțin un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19, acesta va fi în doze limitate, ce vor fi destinate în primul rând persoanelor vulnerabile și celor din domeniul medical. Mai mult, spune acesta, un tânăr sănătos ar fi nevoit să aștepte până în 2022 vaccinarea.

“Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a explicat dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al OMS.

“Majoritatea sunt de acord că se va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe. Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos, ar putea fi nevoită să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a mai spus aceasta.

Lucrurile nu vor reveni rapid la normal

“Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a mai explicat dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al OMS. SAGE – grupul consultativ strategic de experţi în imunizare al OMS se va ocupa cu publicarea îndrumărilor în ceea ce privește distribuirea vaccinului împotriva COVID-19, potrivit Libertatea.ro.

Cât va costa vaccinul anti-covid?

Costul vaccinului a intrat în discuție în emisiunea de la Antena 3, unde a intervenit și seful ISU, Raed Arafat: „Cel mai probabil da (n.r. – statul va suporta costul vaccinărilor). Este totuși o problemă de siguranță la nivel național. Probabil că vor exista și fonduri de sprijin europene. Vor începe din nou ”sfătuitorii” să explice populației de ce nu trebuie să se vaccineze. Eu sper ca populația să înțeleagă că e spre binele lor. Așa cum vorbim în acest moment de vaccinul antigripal care trebuie administrat. Populația sper să asculte sfatul medicilor din domeniu nu a celor care vin cu teorii ale conspirațiilor și cu faptul că injectăm cipuri”, a declarat Arafat.

Tot profesorul Alexandru Rafila se arată îngrijorat de creșterea exponențială a cazurilor de coronavirus în Romania și mărturisește că nu școlile sunt de vină, ci transportul în comun unde sunt șanse mari pentru oameni să se infecteze.

Discutăm despre școli și eu spuneam că transmiterea e limitată acolo, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane. Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune”.