Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 1 decembrie 2020

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Pe 1 decembrie, pe lângă marea sărbătoare națională, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Naum din Elcheseea. De asemenea, în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Anania Persul, Sfântul Antonie cel Nou, Sfântul Onisim, arhiepiscopul Efesului și Sfinții părinți Anania și Solohon, arhiepiscopii Efesului.

Calendar ortodox 1 decembrie 2020. Sfântul Proroc Naum

Potrivit creștin ortodox, Sfântul Proroc Naum era din Elcheseea, din semintia lui Simeon, acesta trăind cu 460 de ani înainte de Hristos. Sfântul Naum a fost cel care le-a spus ninivitenilor că cetatea lor va dispărea, cum s-a și întâmplat ulterior. Cetatea Ninive a fost cufundată în urma unui cutremur într-un iezer. Sfântul Proroc Naum a murit la vârsta de 45 de ani, iar numele său se traduce „odihna”.

Rugăciunea Sfântului Proroc Naum

Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl Atotștiitorul, făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor. Și într-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, Unul născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toți vecii.

Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o Ființă cu Tatăl, prin Care toate S-au făcut. Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara, și S-a făcut Om.

Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv

Sfântul Filaret s-a născut într-un sat din Amnia, fiind copilul lui Gheorghe și al Anei. De la cei doi, Filaret a învățat ce înseamnă credinșa și frica Domnului. După ce a ajuns la o vârstă înaintată s-a căsătorit cu o femeie bogată, pe numel Teozva, cu care a avut trei copii, Ioan și două fiice, Ipatia și Evantia. La un moment dat, Filaret era unul dintre cei mai bogați oameni, având numeroși oameni care îl slăveau. Deși avea avere multă, Filaret îi hrănea deseori pe cei săraci și primindu-i în casa lui. Într-una din zile, acesta a fost sărăcit de diavol, dar acesta nu și-a schimbat bunătatea și milostivirea către cei săraci, astfel, le dăruia în continuare acestora tot ce mai avea. La un moment dat, un bătrân a mers la el supărat foc, deoarece ultimul bou din curte îi murise. Cu toate că știa că Filaret nu mai era bogat, a mers la acesta pentru a-l alina cu vorbe bune. Însă, acesta i-a dăruit unul dintre cei doi boi pe care îi mai avea, iar soția sa când a aflat s-a supărat pe el.

Când acesta a simțit că îi vine sfârșitul și-a chemat toată familia și le-a spus ce se va întâmpla cu fiecare. „Sa nu uitati, fiilor si rudeniilor, iubirea de saraci. Sa cercetati pe cei bolnavi si pe cei din inchisori! Sa aparati pe vaduve si pe orfani! Sa nu poftiti lucrurile altora! Sa nu lipsiti de la slujbele si liturghiile Bisericii! Si ca sa spun pe scurt, sa nu incetati de a face ceea ce m-ati vazut pe mine facand”, a spus Filaret după care și-a dat ultima suflare. La înmormântarea sa au participat mai mulți săraci, care i-au mulțumit celui care i-a ajutat când le-a fost greu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: