Redactia.ro

Calendar ortodox 12 aprilie 2025. Ce sfinți sunt sărbătoriți înainte de Florii

rugăciune, sursa - pixabay

Calendar ortodox. Pe 12 aprilie, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, un sfânt martir care și-a dat viața pentru apărarea credinței creștine în fața persecuțiilor. În această zi, cunoscută și sub denumirea de „Sâmbăta lui Lazăr”, credincioșii se adună la biserică, participă la slujbe speciale și coc plăcinte și pâinici, care sunt împărțite mai apoi celor din comunitate.

Această zi are o importanță deosebită, întrucât simbolizează atât jertfa unui sfânt mărturisitor al credinței, cât și un moment de comuniune în rugăciune și de amintire a celor adormiți.

Calendar ortodox, sâmbăta lui Lazăr. Sfântul Sava de la Buzău

Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău, unde a crescut într-o familie de creștini devotați. Împreună cu părintele său duhovnicesc, preotul Sansala, Sfântul Sava a fost un neobosit misionar, convertind atât daco-romanii, cât și goții și barbarii care locuiau în regiune la acea vreme.

Însă, în timpul domniei regelui got Athanaric, care a declanșat o serie de persecuții violente împotriva creștinilor, Sfântul Sava a fost capturat împreună cu preotul Sansala. În fața amenințărilor și a presiunii de a renunța la credința sa, Sava a rămas ferm în mărturisirea lui Hristos. Ca urmare a refuzului de a se lepăda de credință, a fost condamnat la moarte prin înecare, fiind aruncat în râul Musia (astăzi râul Buzău), unde a și murit la vârsta de 38 de ani, pe 12 aprilie 372.

Canonizarea și importanța Sfântului Sava în Biserica Ortodoxă

Mărturia jertfei lui Sava a rămas vie în tradiția creștină, iar moaștele sale au fost păstrate și ascunse de creștini pentru a le proteja de persecuțiile ulterioare. Ulterior, Sfântul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului provinciei Sciția să trimite moaște de sfinți în Capadocia, iar printre acestea s-au aflat și moaștele Sfântului Mucenic Sava.

Acestea au ajuns la Capadocia, însoțite de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, care descria martiriul acestuia. Sfântul Sava a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992, iar pomenirea lui este sărbătorită anual pe 12 aprilie, zi în care se reflectă asupra jertfei sale și se aduc rugăciuni pentru cei adormiți.

Rugăciune în Sâmbăta lui Lazăr

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: