Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 mai 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 mai 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 12 mai 2022

Calendar ortodox 12 mai 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Ioan Valahul. Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului și Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox 12 mai 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Sfântul Ioan s-a născut în anul 1644 din părinți creștini. La vârsta de 15 ani ajunge rob la turci, iar pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și îl cumpără cu gîndul de a-l sodomiza. „Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!”. „Ba – raspunde tanarul – stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!”.

Acesta și-a apărat demnitatea, iar Ioan îl omoară pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor au aflat că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanturi și așa l-au dus spre Constantinopol. Aici a fost dat în stâpânirea femeii pagânului ucis. Aceasta a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos, îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, acesta a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncay în temniță. A fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul. Acesta a fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai și în Minele românești, începând cu ediția de la Mănăstirea Nemaț din 1846. În 1950 Sfântul Sinod al Bisericii a decis ca aces nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Troparul Sfantului Mucenic Ioan Valahul

Astazi duhovniceste praznuieste Biserica dreptcredinciosilor, si cu bucurie striga: Veniti, iubitorilor de mucenici, sa praznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Ca acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu rasarind, in imparateasca cetate a lui Constantin a inflorit minunat, aducand Stapanului rod bogat si bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roaga neincetat in ceruri, sa se mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfantului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4
Aratatu-Te-ai astazi lumii…

Aratatu-s-a noua astazi, cel preainfrumusetat cu curatia, tanarul ostas al Mantuitorului, luminand pe toti cei ce striga: Bucura-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

Etichete: