Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștini

Calendar ortodox 14 septembrie 2020. Sărbătoare mare pentru creștini

GALERIE FOTO (2)

Calendar ortodox 14 septembrie 2020. Ortodocșii au motiv de mare sărbătoare la această dată, pentru că este Înălțarea Sfintei Cruci. Tot la această dată are loc și cinstirea pentru Adormirea Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului; Împărăteasa Plachila; Sfinţii Părinţi care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic; Sfântul Mucenic Papa; Sfântul Mucenic Teoclit; Sfântul Valerian, pruncul; Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos); Sultana Mara, prinţesa Serbiei.

Calendar ortodox 14 septembrie 2020. Înălțarea Sfintei Cruci

Biserica Ortodoxă sărbătorește la această dată, pe 14 septembrie, descoperirea Sfintei Cruci, de către împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare.

Atunci când era în Ierusalim, fiind o mare credincioasă, împărăteasa Elena a cerut să fie căutată Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. În urma săpăturilor, au fost descoperite trei cruci: ale hoților și cea a lui Iisus.

Cum nu știau care este, de fapt, Crucea cea dătătoare de viață, ei au fost nevoiți să încerce. Astfel, pentru a descoperi care este cu adevărat Sfânta Cruce, căutătorii au luat o femeie moartă și au așezat-o lângă fiecare dintre cruci, dar numai pe cea adevărată femeia a înviat și așa ei au realizat care este Crucea Mântuitorului.

După descoperire, patriarhul a înălțat-o în fața întregului popor, în anul 614. Crucea a fost împărțită, ulterior, în mai multe părticele, care au fost duse în toate colțurile creștinătății.

Nu este voie, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, sa se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile. Ce se face în aeasta zi:

14 septembrie este ziua în care Preotii Sfintesc recolta. La biserica se sfintesc busuiocul, menta, maghiranul si cimbrul. Pentru sufletele mortilor, se dau de pomana ulcele noi, pline cu apa curata sau lapte si miere, impodobite cu fir rosu, acoperite cu un colacel si o lumanare.

Tropar la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Glasul 1

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Condac la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Glasul al 4-lea

Cel Ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe dreptcredincioşii creştini, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruinţă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: