Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 septembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 septembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 septembrie 2020.

Calendar ortodox 15 septembrie 2020. Creștin ortodocșii îl sărbătoresc marți pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Tot astăzi sunt prăznuiți Sfântul Cuvios Filotei, preotul, Sfântul Porfirie, Sfântul Mucenic Maxim, Pătimirea Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul, Aflarea moaștelor Sfântului Acachie, Aflarea moaștelor Sfântului Mucenic Ștefan, Sfântul Cuvios Gherasim, cititorul Mănăstirii Survia și Sfântul Mucenic Ioan Criteanul.

Viața Sfântului Iosif cel nou de la Partoș

Sfântul Iosif cel nou de la Partoș s-a născut în orașul Raguza din Dalmatia, iar după moartea tatălui său s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre.

După ce a împlinit vârsta de 15 ani a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, iar după cinci ani a decis să meargă pe muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

La scurt timppatriarhul de Constantinopol a cerut să fie trimis egumen pentru marea lavra a Sfântului Ștefan din Adrianopol, iar după câțiva ani a fost pus egumen în marea lavră românească Cutlumus.

Ulterior, este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitrolopolit al Timișoarei, iar așezarea sa în scaun a avut loc pe 20 iulie 1650.

Trei ani mai târziu, Iosif s-a retras la Mănăstirea Partos, aproape de Timișoara, unde a mai trăit 3 ani, după care și-a dat sufletul. Conform Tradiției, în momentul trecerii sale la cele veșnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure, fiind înmormântat în naosul bisericii mănăstirești.

De asemenea, în 1965 moaștele sale au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara, iar Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh cel nou să fie patron al pompierilor.

Rugaciunea catre Sfantul Iosif cel Nou

Din tinerețe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile și cu ostenelile și cu postul. Pentru această, văzând Dumnezeu nevoințele tale, arhiereu și păstor Bisericii Sale te-ai rânduit; și, după moarte, în cetele sfinților te-ai sălășluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greșeli nouă, celor ce cu credință și cu dragoste săvârșim sfântă pomenirea ta.„

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: