Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 octombrie 2024. Zi importantă pentru creștinii ortodocși. Ce rugăciune trebuie să rostim în această zi pentru eliberarea de greutăți

Calendar ortodox 16 octombrie 2024. Zi importantă pentru creștinii ortodocși. Ce rugăciune trebuie să rostim în această zi pentru eliberarea de greutăți

Calendar ortodox

Pe 16 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, un personaj cu o importanță deosebită în istoria creștinismului. Acest sfânt a fost martor la răstignirea și învierea Mântuitorului Iisus Hristos și a jucat un rol esențial în evenimentele care au urmat acestor momente cruciale din viața lui Iisus. Sfântul Longhin este considerat un grabnic ajutător pentru cei împovărați de greutăți și patimi, iar rugăciunile adresate lui sunt văzute ca fiind de mare folos.

Cine a fost Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sfântul Longhin Sutașul a fost un soldat roman care a făcut parte din armata condusă de Pontiu Pilat. La început, el nu era credincios, dar totul s-a schimbat atunci când a asistat la răstignirea lui Iisus Hristos. Potrivit Evangheliei după Matei, Sfântul Longhin a fost martor la mai multe minuni care s-au petrecut în momentul răstignirii, precum cutremurul de pământ, întunecarea soarelui și deschiderea mormintelor. Aceste evenimente l-au determinat să exclame: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27:54).

După ce Iisus a fost pus în mormânt, Sfântul Longhin a primit sarcina de a păzi mormântul, pentru a se asigura că trupul lui Hristos nu va fi furat de ucenici. Însă, în momentul în care Iisus a înviat, Longhin a refuzat să accepte mita oferită de conducătorii iudei pentru a tăinui adevărul. Aceștia doreau ca soldații să răspândească zvonul că trupul Mântuitorului fusese furat. Refuzând să mintă, Longhin și alți doi soldați s-au botezat și au devenit predicatori ai Cuvântului lui Dumnezeu, plecând din Ierusalim și ajungând în Capadocia, unde au continuat să împărtășească credința în Hristos.

Martiriul Sfântului Longhin

În urma convertirii sale, Longhin a devenit o țintă pentru autoritățile romane. Pontiu Pilat, furios din cauza „trădării” fostului său soldat, a ordonat capturarea și executarea lui Longhin. Sfântul, cunoscându-și sfârșitul, i-a întâmpinat pe soldați cu ospitalitate, oferindu-le adăpost și hrană. Când aceștia au aflat că cel pe care trebuiau să-l ucidă era chiar gazda lor, au fost uimiți și nu au dorit să îndeplinească ordinul. Cu toate acestea, Sfântul Longhin i-a încurajat să-și îndeplinească datoria, spunându-le că moartea lui este parte din voința divină.

Acesta a fost martirizat prin decapitare, iar trupul său a fost lăsat să fie îngropat de către credincioși. De-a lungul secolelor, Sfântul Mucenic Longhin a devenit un simbol al credinței neclintite și al curajului de a mărturisi adevărul, indiferent de riscuri.

Rugăciunea către Sfântul Longhin Sutașul pentru izbăvirea de patimi și greutăți

Sfântul Longhin este considerat un mare ajutător pentru cei care se confruntă cu dificultăți sufletești sau materiale. Creștinii ortodocși se roagă la el pentru izbăvirea de patimi și greutăți, cerându-i să le fie mijlocitor în fața lui Dumnezeu.

O rugăciune tradițională adresată Sfântului Longhin spune: „Binecuvântat Sfinte Longhin, slăvit Mucenic al lui Dumnezeu, ostaș fiind în oastea pământească te-ai învrednicit prin iubirea ta pentru Domnul Hristos de ostășia veșnică în cetele Arhanghelilor. Cel primit în Rai și încununat de Însuși Mântuitorul, ai primit aripi îngerești și sabia de lumină a Duhului Sfânt ca răsplată pentru faptele tale cele bune.”

Rugăciunea continuă cu invocarea Sfântului pentru a ajuta la izbăvirea de păcate și pentru a obține iertarea divină: „Primește-ne pocăința, Sfinte Mucenice Longhin, și precum femeii văduve dă-ne și nouă vindecarea ochilor trupești și sufletești, căci și noi te căutăm și te dorim în viețile noastre!”

Această rugăciune este adesea spusă de cei care se confruntă cu greutăți sau cu patimi care îi împiedică să trăiască o viață virtuoasă. Mulți credincioși îl văd pe Sfântul Longhin ca pe un ajutător rapid și eficient, capabil să aducă pace și liniște în viețile celor care se roagă la el cu sinceritate.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este un exemplu de credință și devotament, fiind venerat de Biserica Ortodoxă pe 16 octombrie. Martor la evenimentele răstignirii și învierii lui Iisus, el a ales să urmeze calea adevărului, chiar dacă acest lucru i-a adus moartea. Rugăciunile adresate lui sunt considerate de mare ajutor pentru cei care caută izbăvire de patimi și greutăți.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: