Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 septembrie 2024. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodcși. Cui spunem LA MULȚI ANI în prima zi a săptămânii

Calendar ortodox 16 septembrie 2024. Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodcși. Cui spunem LA MULȚI ANI în prima zi a săptămânii

Calendar creștin ortodox 16 septembrie 2024. Zi importantă pentru toți credincioșii.

Pe 16 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc două figuri importante: Sfânta Mare Muceniță Eufimia, cunoscută pentru minunile sale, și Sfânta Ludmila. Această zi aduce cu ea o bogată istorie spirituală și ne amintește de sacrificiul și credința profundă a acestor sfinte care și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu. În această zi, cei care poartă numele Eufimia, Ludmila sau alte derivate sunt sărbătoriți și primesc urări de „La mulți ani”.

Sfânta Mare Muceniță Eufimia: Cine a fost

Sfânta Mare Muceniță Eufimia este cinstită în calendarul ortodox pe 16 septembrie. Originară din Calcedon, un oraș maritim situat în Bitinia (Asia Mică), Eufimia s-a născut într-o familie de credincioși, fiind fiica lui Filotron Sigeliticul și a Teodorosiei. A trăit într-o perioadă dificilă pentru creștini, în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Dioclețian (284-305), care a dispus ca toți locuitorii din Calcedon să aducă ofrande zeului Marte, în cadrul unui festival păgân.

În timp ce mulțimea aducea jertfe în templul zeului, creștinii din oraș, printre care și Eufimia, au refuzat să participe la aceste ritualuri păgâne. Aceștia s-au ascuns și au continuat să se roage lui Hristos în taină. Guvernatorul Calcedonului a fost furios când a aflat că un grup de creștini a sfidat porunca și a ordonat să fie găsiți și aduși la judecată. Printre cei 49 de creștini ascunși se afla și Eufimia, o tânără de neam bun, ale cărei calități și frumusețe au impresionat pe cei din jur.

Martiriul Sfintei Eufimia

Sfânta Eufimia și ceilalți creștini au fost capturați și supuși torturilor pentru a renunța la credința lor. Cu toate acestea, Eufimia a refuzat să-și renege credința în Hristos și a îndurat bătăi și chinuri. Potrivit relatărilor, ea a fost arsă, bătută și supusă la alte torturi, dar a scăpat nevătămată datorită credinței sale. În cele din urmă, a fost aruncată în arenă pentru a fi sfâșiată de fiare sălbatice. Cu toate acestea, animalele nu au atacat-o; doar o ursoaică i-a atins ușor piciorul, iar Eufimia a murit din cauza epuizării și a suferinței, nu a rănilor provocate de animale.

Părinții ei i-au luat trupul și l-au îngropat în apropierea orașului Calcedon. Minunile sale au continuat și după moarte, fiind sărbătorită atât pe 16 septembrie, cât și pe 11 iulie, când se comemorează o minune săvârșită de Sfânta Eufimia în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în anul 451.

Sfânta Muceniță Meletina și Sfântul Ciprian de Cartagina

În aceeași zi, creștinii ortodocși o pomenesc și pe Sfânta Muceniță Meletina, originară din Marchinopolul Traciei. Aceasta a trăit pe vremea împăratului Antonie și a guvernatorului Antioh și a săvârșit multe minuni, inclusiv răsturnarea idolilor cu puterea rugăciunii sale. Ea a convertit mulți oameni la creștinism, inclusiv pe soția guvernatorului. Din cauza acestei activități, a fost condamnată la moarte, fiindu-i tăiat capul.

După execuție, trupul Sfintei Meletina a fost luat de un creștin numit Acachie, care intenționa să-l ducă în patria sa. Însă, în timpul călătoriei pe mare, Acachie a căzut bolnav și a murit, iar corabia a ajuns pe o insulă, unde moaștele sfintei au fost așezate alături de trupul lui Acachie.

Tot pe 16 septembrie, calendarul ortodox îl pomenește pe Sfântul Ciprian de Cartagina, un episcop cunoscut pentru activitatea sa teologică și pentru scrierile care au influențat profund creștinismul timpuriu. El este recunoscut pentru curajul cu care și-a apărat credința în fața persecuțiilor păgâne și pentru contribuția sa la înțelegerea și dezvoltarea doctrinei creștine.

Cui îi spunem „La mulți ani” pe 16 septembrie

Pe 16 septembrie, cei care poartă numele Eufimia, Meletina, Ciprian, Ludmila sau derivate ale acestora sunt sărbătoriți. Este o ocazie pentru credincioși să le ureze „La mulți ani” și să le ofere gânduri bune în prima zi a săptămânii. Numele Eufimia este asociat cu frumusețea sufletească și curajul în fața persecuțiilor, în timp ce Ludmila și Ciprian aduc aminte de alte figuri emblematice ale sfințeniei creștine.

Sărbătoarea Sfintei Eufimia și a celorlalți sfinți pomeniți în această zi amintește de puterea credinței și de sacrificiul pe care l-au făcut acești oameni pentru a-și păstra convingerile spirituale. Credincioșii ortodocși cinstesc memoria sfinților prin rugăciuni și participarea la slujbele religioase, mulțumind pentru exemplul lor de virtute și curaj.

Astfel, 16 septembrie este o zi de aducere aminte a martirilor și de celebrare a numelor care ne leagă de istoria spirituală creștină. Sfinții pomeniți în această zi ne inspiră să trăim cu demnitate, să ne păstrăm credința și să arătăm respect față de valorile spirituale ale creștinismului.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: