Redactia.ro

Donald Trump vrea să colaboreze cu Erdogan pentru a pune capăt războiului „ridicol” din Ucraina

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că a avut o discuţie telefonică „foarte productivă” cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan. În centrul conversaţiei s-a aflat dorinţa comună de a găsi o cale pentru încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, pe care Trump l-a descris ca fiind „ridicol, dar mortal”. Declaraţia sa a fost publicată pe reţeaua Truth Social, unde a evidenţiat şi alte teme de interes discutate cu Erdogan, precum situaţia din Siria şi Gaza.

Donald Trump vrea să colaboreze cu Erdogan pentru a pune capăt războiului „ridicol” din Ucraina

Donald Trump a transmis că a fost invitat de preşedintele turc să efectueze o vizită oficială în Turcia, iar, la rândul său, l-a invitat pe Erdogan în Statele Unite. Relaţia personală dintre cei doi lideri, consolidată în timpul mandatului lui Trump (2017–2021), este evocată ca fundament pentru o eventuală cooperare diplomatică într-un context internaţional extrem de tensionat.

Trump a subliniat că în discuţia cu Erdogan au fost abordate „diverse subiecte”, cu accent pe războiul ruso-ucrainean. El şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu liderul turc pentru a pune capăt acestui conflict, reiterând că are încredere în Erdogan şi în capacitatea acestuia de a contribui la un proces de negociere.

„Preşedintele Erdogan m-a invitat să merg în Turcia şi, în acelaşi mod, el va veni la Washington”, a adăugat Donald Trump, afirmând că a avut o relaţie „excelentă” cu Recep Erdogan în timpul primului său mandat (2017-2021).

Turcia, mediator între Est şi Vest

Recep Tayyip Erdogan a fost unul dintre puţinii lideri internaţionali care, de la începutul războiului, au întreţinut legături diplomatice atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia. Turcia, stat membru NATO, a participat activ la întâlnirile cu aliaţii europeni pentru susţinerea Ucrainei, dar a refuzat să adopte o poziţie de confruntare directă cu Moscova. Din contră, Erdogan a încercat să joace rolul de intermediar, oferindu-se în repetate rânduri să găzduiască negocieri de pace pe teritoriul turc.

În 2022, această poziţionare echilibrată a permis Turciei să joace un rol central în intermedierea unui acord pentru exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Acordul a funcţionat pentru o perioadă, facilitând transportul de grâne spre pieţele globale, dar a fost întrerupt ulterior, după ce Rusia s-a retras din înţelegere.

Relaţia lui Erdogan cu Vladimir Putin a rămas constantă, chiar şi în momentele de maximă tensiune internaţională. Cei doi lideri au menţinut un canal de dialog deschis, iar în ultima perioadă au discutat despre un nou posibil acord în zona Mării Negre. Acest tip de contact direct face din Erdogan un jucător esenţial în eforturile de detensionare a conflictului.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri