Redactia.ro

Ministrul Muncii pleacă odată cu premierul. Ce se întâmplă cu pensiile românilor în pragul recalculării

Ministrul Muncii demisionează odată cu premierul

Pe fondul unor tensiuni politice tot mai evidente, premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat intenția de a-și depune mandatul, alături de întreg cabinetul său. Această decizie, care marchează o schimbare majoră la nivelul executivului, aduce cu sine și demisia ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu. În mod firesc, pensionarii din întreaga țară privesc această evoluție cu îngrijorare, mai ales în contextul în care, în doar câteva zile, ar trebui să înceapă așa-numita „mică recalculare” a pensiilor – un proces care promite majorări semnificative pentru aproximativ 1,5 milioane de seniori.

Ministrul Muncii demisionează odată cu premierul

Potrivit unor surse politice citate de România TV, Marcel Ciolacu și-a informat deja partenerii de coaliție că va face un pas în spate, deschizând astfel drumul unei noi formule guvernamentale. Retragerea sa implică automat și plecarea întregului cabinet, ceea ce înseamnă că Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, va părăsi funcția chiar într-un moment-cheie pentru sistemul de pensii.

Pentru mulți români, acest anunț ridică o întrebare esențială: ce se întâmplă cu pensiile, acum că pleacă ministrul care a coordonat procesul de recalculare?

Conform informațiilor disponibile, „mica recalculare” a pensiilor ar trebui să înceapă în mod oficial la începutul lunii iunie. Este vorba despre un proces tehnic, dar cu impact direct asupra veniturilor lunare ale aproximativ 1,5 milioane de pensionari. Aceștia au depus, în ultimele luni, toate adeverințele necesare care atestă veniturile nepermanente obținute în timpul activității profesionale – un demers esențial pentru ca pensiile să fie ajustate în funcție de contribuțiile reale.

Newsweek România notează că toate documentele necesare au fost colectate, iar sistemul informatic este pregătit să aplice noile calcule. În urma acestei recalculări, pensiile ar urma să crească cu sume cuprinse între 200 și 700 de lei, în funcție de caz. Se estimează o majorare cuprinsă între 7% și 10%, ceea ce ar aduce un real sprijin pentru seniorii care se confruntă cu creșterea costului vieții.

Pentru a susține această recalculare, statul român ar trebui să aloce lunar aproximativ 100 de milioane de euro. O sumă considerabilă, dar care, potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, este deja prevăzută în buget. Baciu a declarat recent că fondurile există și că, din punct de vedere tehnic, nu există niciun motiv pentru care recalcularea pensiilor să fie amânată, chiar dacă se schimbă conducerea executivului.

Această asigurare vine să tempereze temerile celor care se tem că instabilitatea politică ar putea afecta un proces care este așteptat cu nerăbdare și speranță.

O plecare cu lacrimi și acuzații de nedreptate

Simona Bucura Oprescu nu părăsește scena politică fără emoții. La finalul lunii aprilie, aceasta a fost vizată de o moțiune simplă adoptată în Senat, inițiată de partidele AUR, SOS și POT. Moțiunea a trecut la limită, cu 61 de voturi „pentru” și 59 „împotrivă”, marcând astfel un moment delicat pentru ministra Muncii.

Reacția Simonei Bucura Oprescu, surprinsă de camerele de filmat, a fost una profund emoțională. Cu ochii în lacrimi, ea a declarat că se simte victima unei nedreptăți și că munca ei, depusă în slujba românilor, este acum umbrită de un vot politic.

„Am lucrat o viață împotriva nedreptății și am pus întotdeauna interesul oamenilor înainte de orice. Consider că ceea ce s-a întâmplat astăzi este o profundă nedreptate. Am muncit pentru români, nu pentru imagine sau funcție”, a spus Bucura Oprescu, conform declarațiilor consemnate de Digi24.

Reacțiile nu au întârziat să apară nici din partea organizațiilor de pensionari. Mai multe voci au transmis public că este vital ca procesul de recalculare să nu fie afectat de schimbările politice. Pentru mulți vârstnici, această majorare promisă nu este un bonus, ci o necesitate.

„Indiferent cine vine sau pleacă, noi trebuie să trăim. Guvernele se schimbă, dar pensia rămâne aceeași. E timpul să se respecte ceea ce ni s-a promis,” a spus un reprezentant al unei organizații de pensionari din Timiș.

Mica recalculare reprezintă doar un prim pas dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii. Ministerul Muncii anunțase anterior că în a doua jumătate a anului vor urma și alte etape de corectare a inechităților, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale.

Ce se va întâmpla cu aceste planuri, în contextul schimbării de guvern, rămâne de văzut. Cert este că românii, în special cei trecuți de vârsta a treia, așteaptă nu doar explicații, ci fapte. Iar recalcularea pensiilor, promisă pentru luna iunie, va fi un test de credibilitate pentru următoarea formulă guvernamentală.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri