Redactia.ro

Ruprea coaliției dă peste cap lupta pentru Cotroceni. Cine câștigă teren după ieșirea PSD-PNL de la guvernare

Marcel Ciolacu

Alegerile prezidențiale din 2025 au intrat într-o nouă etapă încă din primele ore de după primul tur. Deși George Simion și Nicușor Dan sunt cei care merg mai departe în cursa pentru Cotroceni, mișcările decisive nu au venit din partea candidaților, ci din partea coaliției de guvernare. Luni, Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia, iar PSD a ieșit de la guvernare, destrămând oficial alianța cu PNL. Gestul a zguduit scena politică și a modificat radical datele confruntării din turul al doilea.

Ruperea coaliției schimbă regulile jocului pentru alegerile prezidențiale

Demisia lui Marcel Ciolacu vine într-un moment în care PSD și PNL au ratat turul al doilea, o premieră absolută în istoria post-decembristă. Prin plecarea din fruntea guvernului, Ciolacu transmite clar că mandatul viitorului președinte va începe cu formarea unui nou executiv. Dacă până acum George Simion părea singurul exponent al schimbării radicale, această nouă realitate politică îi deschide o fereastră de oportunitate și lui Nicușor Dan.

Sociologul Mircea Kivu consideră că, în aceste noi condiții, Nicușor Dan ar putea propune o viziune de guvernare concretă, mai ales dacă va fi susținut de figuri respectate precum Ilie Bolojan. De altfel, primarul Capitalei și-a exprimat în mod repetat preferința pentru Bolojan ca viitor premier, însă această decizie depinde de eventualele negocieri dintre tabăra sa și liberali.

„Ce aduce nou povestea cu demisia este că acum va fi clar că noul președinte își va începe mandatul prin nominalizarea unui nou prim-ministru, ceea ce nu era clar până acum. Nicușor și-a anunțat mai demult intenția/ preferința pentru Ilie Bolojan, însă acest lucru va depinde de negocierile viitoare, dacă liberalii vor fi deschiși la o colaborare la guvernare care să-i includă și pe Nicușor și pe Bolojan, atunci va fi un avantaj pentru primarul Capitalei. Acesta va putea să propună un viitor concret pentru următoarea perioadă.

Cred că cheia disputei dintre Nicușor și Simion în cele două săptămâni care vor urma va sta în care va reuși să convingă electoratul că este capabil de o schimbare de substanță. Până acum, mai degrabă Simion a fost exponentul acestei posibilități. Acum, cu ruperea coaliției, poate și Nicușor să-și apropie această idee”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu.

Un electorat mare, dar fără direcție

Pentru Nicușor Dan, provocarea nu este doar să crească în sondaje, ci să atragă electoratul PSD-PNL. Consultantul politic Adrian Zăbavă subliniază că Nicușor nu are nevoie de asocierea oficială cu aceste partide – dimpotrivă, ar fi o povară – dar are nevoie de voturile celor care au susținut candidații lor. Este o ecuație delicată: cum să convingi un electorat fidel fără să te murdărești politic?

Adrian Zăbavă atrage atenția că, dacă Nicușor Dan va reuși să-l asocieze pe Simion cu instabilitatea, atunci poate apărea un „val al fricii” în rândul electoratului.

„Avem în față o competiție care transcende ce se întâmplă în momentul de față. Asistăm la zbaterile unor partide care nu mai înțeleg ce trebuie să facă. Existe semne de întrebare și în privința asocierii dintre Nicușor Dan și aceste partide pentru voturile lor. Cred că acesta este cel mai mare semn de întrebare. Nicușor Dan nu are nevoie de asocierea cu PSD, cu partidele, cu oamenii acestora, dar are nevoie de voturile acestora pentru a avea o șansă la victorie. Este adevărat că Nicușor Dan nu depinde de structurile organizatorice a partidelor, adică nu va avea de pierdut de pe urma faptului că nu va fi susținut de organizațiile PNL sau PSD”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Acest val de temeri ar putea crește participarea la vot, în special din partea celor moderați, care ar vrea să evite o schimbare abruptă și impredictibilă. În acest scenariu, poziția de outsider a lui Nicușor devine un avantaj strategic, pentru că îl poziționează ca alternativă de echilibru într-un climat agitat.

Până acum, George Simion a parcurs primul tur al alegerilor fără a fi cu adevărat atacat. Toată atenția a fost direcționată asupra luptei pentru locul al doilea, iar Simion a beneficiat de un traseu lipsit de provocări majore. Adrian Zăbavă avertizează că această tăcere ar putea costa scump: „E posibil ca atacurile împotriva lui Simion să fi venit prea târziu. Nu a existat o campanie reală de deconstrucție a imaginii sale.”

Timpul rămas până la turul doi este scurt, dar suficient pentru ca o schimbare de percepție să se instaleze în rândul unei părți a electoratului. Un mesaj clar despre riscurile unui mandat Simion ar putea declanșa o reacție de respingere, mai ales în rândul celor care încă ezită să iasă la vot.

„Asocierea cu Ilie Bolojan este singura asociere pozitivă pe care Nicușor Dan o poate face din spectrul PNL-PSD. Această contrapondere la binomul Simion-Călin Georgescu cred că este în avantajul lui Nicușor Dan și este obligatoriu ca cei doi să fie prezenți în tandem. Dar, acest lucru trebuie să aibă și o ancoră în realitate. Și aici intervine problema instabilității coaliției. E adevărat că nici Simion nu are o rețetă prin care să-l pună pe Călin Georgescu premier, dar, în ochii propriului electorat, acest lucru contează mai puțin”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic, Adrian Zăbavă.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: