Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 18 aprilie 2020. Sfânta și Marea Sâmbătă

Calendar Ortodox 18 aprilie 2020. Sfânta și Marea Sâmbătă

Calendar Ortodox 18 aprilie 2020. Sfânta și Marea Sâmbătă

Calendar Ortodox 18 aprilie 2020. Aceasta este ultima zi înainte de sărbătorirea Paștelui anul acesta. Sărbătoarea mult așteptată este aproape, iar pregătirile sunt în toi. Se vopsesc ouăle, se pregătesc pasca și cozonacii și casa arată lună și bec.

În această zi se face pomeninea Sfântului și preacuviosului părintele Ioan uceniciul sfântului Grigorie Decapolitul.
Sfântul Părinte Ioan a urât cu desăvârșire viața lumească și a iubit cu toată ființa pe Hristos. Acesta s-a dus la Grigorie Decapolitul cel care l-a făcut monah și cu el slujea întru-totul lui Dumnezeu. A devenit cunoscut pentru ascultare, supunere și slujirea Domnului încât și lui Grigorie Decapolitul se bucura și slăvea pe Dumnezeu. După săvârșirea Sfântului Grigorie s-a mutat într-un loc străin unde și-a împlinit nevoile. Din acest loc a pornit spre Locurile Sfinte și s-a mutat la Lavra Sfântului Hariton. S-a dat pe sine pentru mai multe nevoințe și virtuți și așa s-a odihnit în pace.

Pomenirea Sfântului părinte Cosma, episcopul Calcedonului

Sfântul Cosma arhiereul și mărturisitorul lui Hristos a fost în Cetatea Constantinopol. De mic copil a urât lumea pământească și l-a iubit pe Dumnezeu, așa că a fost tuns în cinul monahicesc. Și-a curățat sufletul prin post și rugăciune, s-a făcut locaș al Sfântului Duh și a fost pus episcop în Calcedon. Totul s-a întâmplat în vremea răucredincioșilor luptători împotriva icoanelor și multe nevoințe a arătat. A ajutat dreapta credință și a fost silit de împărații ertici să se lepede de închinarea la icoane. Dragostea sa a fost mult prea puternică și nu i-a ascultat. A fost izgonit și a avut multe de îndurat. A trecut prin multe dureri, chinui și siliri de a se lăsa de Domnul. Într-un final, neacceptând să renunțe la iubirea sa s-a săvârșit și a mers în lumea celor drepți.

Pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Atanasia

S-a născut în insula Eghina din părinți dreptcredincioși. Cu dragoste de Dumnezeu a învățat toată slujba bisericească și s-a dat pe sine Domnului. Fără voia sa părinții i-au găsit un bărbat cu care au căsătorit-o. După 16 zile de la căsătorie, acesta a fost omorât cu sabia. Rămasă văduvă, părinții au încercat din nou, însă s-a poruncit ca toate văduvele să fie însoțite de păgâni. Așa a ajuns la a doua căsnicie. Dar din păgân l-a făcut monah, căci dragostea sa față de Domnul a fost puternică și s-a îngrijit de puritatea ei.

După ce s-a sfârrșit și acest soț, a îmărțit toată averea ei la săraci și luând cu ea alte femei au mers împreună la o sihăstrie unde s-a făcut călugăriță. Se hrănea cu puțină pâine și apă după ora 21. Mânca verdeață doar în cele trei posturi din an și asta la două zile., După 4 ani a fost rânduită stareță mânăstirii în care locuia. Prin faptele ei nu se cunoștea că era stareță, se confunda cu călugărițele. Nu dormea pe aștenut, ci pe o piatră. Și de dorul liniștii s-a decis să plece în loc nou și a lăsat în urma ei o altă stareță și în ziua când trebuia făcută mutarea după rugăciunea făcută cu surorile ei și-a dat Duhul lui Dumnezeu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: