Redactia.ro

Calendar ortodox 11 iunie 2025. Rugăciune puternică pentru vindecarea celor bolnavi

Calendar ortodox 11 iunie 2025. Pe data de 11 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Luca al Crimeei, unul dintre cei mai cunoscuți ierarhi ai secolului XX, un om care a îmbinat medicina cu viața duhovnicească într-un mod remarcabil. Sfintele sale moaște sunt cinstite pentru bună mireasmă și darul vindecării, iar credincioșii i se roagă cu speranță, mai ales în cazuri de boală și suferință. În calendarul romano-catolic, ziua de 11 iunie este dedicată Preasfintei Inimi a lui Isus și altor sfinți precum Sf. Barnaba, apostolul, și Sf. Ioan de Facundo.

Calendar ortodox 11 iunie 2025

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut în anul 1877, purtând numele de Valentin Feliksovici Voino-Iasenețki. Încă din tinerețe a fost atras de știința medicală, orientându-se în special spre chirurgie, o ramură în care a excelat. A absolvit Facultatea de Medicină, iar în timpul Războiului ruso-japonez din 1904, și-a pus cunoștințele în slujba soldaților răniți. Cu o vocație profundă pentru salvarea de vieți, Valentin a devenit un medic cunoscut și respectat.

După încheierea războiului, s-a stabilit cu familia în Tașkent, acolo unde a fost numit medic-șef al unui spital. A avut patru copii, dar viața l-a pus la încercare după moartea soției, care a fost răpusă de o boală gravă. Rămas singur cu copiii, Valentin a fost chemat de episcopul locului să urmeze calea preoției. Deși contextul social era ostil religiei, a acceptat chemarea divină, considerând-o parte a destinului său.

Hirotonia și începutul unei vieți de mărturisire sub regim comunist

În anul 1923, Valentin a fost hirotonit și numit episcop al regiunii Tașkent, primind numele de Luca. Totodată, a devenit o țintă pentru regimul sovietic, care ducea o luptă deschisă împotriva religiei. A fost arestat de mai multe ori, anchetat, exilat și supus la tortură, dar nu și-a abandonat nici credința, nici profesia de medic.

În ciuda condițiilor dure din lagărele sovietice, Sfântul Luca a continuat să opereze, salvând vieți chiar și în cele mai dificile împrejurări. Era cunoscut pentru faptul că începea și încheia fiecare intervenție chirurgicală cu rugăciune. Un gest simbolic, dar profund, era acela de a aplica iodul în semnul crucii pe pielea pacienților, dovedind că și în suferință, Dumnezeu este prezent.

Această dublă slujire – medicală și duhovnicească – a fost dusă până la capăt cu o demnitate rară. În pofida tuturor persecuțiilor, nu a renunțat la misiunea sa de a vindeca atât trupul, cât și sufletul celor care aveau nevoie de ajutor.

Sfântul Luca al Crimeei a trecut la cele veșnice pe 11 iunie 1961, după o viață de sacrificiu, dăruire și curaj. Moaștele sale, păstrate în orașul Simferopol din Crimeea, au fost recunoscute pentru harul vindecător și pentru bună mireasmă. Numeroase mărturii vorbesc despre minuni petrecute în urma rugăciunilor făcute la racla sa, în special în cazuri de boli grave sau fără leac.

În prezent, este considerat unul dintre cei mai mari sfinți contemporani, venerat nu doar pentru sfințenia vieții sale, ci și pentru iubirea față de semeni și profesionalismul cu care și-a exercitat misiunea de medic.

Credincioșii îl invocă pe Sfântul Luca în rugăciuni pentru vindecare

Pentru cei care se confruntă cu suferințe fizice sau emoționale, Sfântul Luca este o speranță și un sprijin. Rugăciunea adresată lui este considerată una dintre cele mai puternice, mai ales când este rostită cu credință și evlavie.

„Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi.”

Această rugăciune se adresează direct sfântului, cerându-i mijlocirea la Dumnezeu pentru tămăduirea celor bolnavi. Este o invocație emoționantă, în care suferința se împletește cu speranța, iar credința dă sens durerii.

„Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume. Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.”

Această parte a rugăciunii întărește ideea că puterea sfântului nu s-a încheiat odată cu moartea sa. Moaștele sale sunt considerate un canal prin care harul divin ajunge la oameni, iar rugăciunile adresate cu sinceritate primesc răspuns.

Cultul Sfântului Luca, tot mai răspândit în rândul credincioșilor

În ultimii ani, cultul Sfântului Luca al Crimeei a cunoscut o extindere importantă și în România. Tot mai multe biserici adăpostesc icoane ale sfântului, iar credincioșii îl cheamă în rugăciuni pentru vindecarea bolilor grele sau pentru a-i întări pe cei aflați în spitale. Există și paraclise închinate lui, unde se săvârșesc slujbe speciale, în care sunt pomenite numele celor bolnavi.

Așa cum a fost în viață, și după moarte, Sfântul Luca este un aliat al celor în suferință. El nu a fost doar un chirurg desăvârșit și un episcop mărturisitor, ci și un om care a iubit profund oamenii și și-a dedicat întreaga viață slujirii lor.

Pe 11 iunie, în toate bisericile ortodoxe se citește Acatistul Sfântului Luca al Crimeei, iar credincioșii sunt îndemnați să participe la Sfânta Liturghie și să rostească rugăciuni pentru cei aflați în suferință. Este o zi cu mare încărcătură spirituală, în care speranța și credința se reîntorc în inimile celor care îl cinstesc.

Pentru credincioșii care nu pot ajunge la biserică, rugăciunea către Sfântul Luca poate fi rostită acasă, în fața unei icoane. Important este ca fiecare cuvânt să fie spus cu credință și smerenie, cu convingerea că rugăciunea sinceră deschide cerurile.

Tot în această zi, în calendarul romano-catolic este prăznuită și Preasfânta Inimă a lui Isus, un simbol al iubirii și compasiunii divine. Este o zi în care valorile milei, empatiei și vindecării sunt celebrate în ambele tradiții creștine.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: