Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 martie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 21 martie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 21 martie

Calendar ortodox 21 martie 2021. Este mare sărbătoare pentru creștini în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul. Iată ce viață a dus acesta.

Calendar ortodox 21 martie 2021. Pomenirea Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

În fiecare an, data de 21 martie este dedicată Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul în calendarul ortodox.

Nu se cunosc prea multe detalii despre copilăria și tinerețea acestui sfânt, însă, cu siguranță putem spune că acesta a fost atras încă de mic de Hristos și de Sfintele Scripturi. Acesta l-a iubit pe Dumnezeu mai mult decât orice plăcere ar fi oferit viața lumească, așa că încă de la o vârstă fragedă el a decis să renunțe la toate acestea și să urmeze calea lui Dumnezeu. Astfel, el a devenit monah și a început să postească și să se roage toată ziua.

Sfântul Ierarh Iacob a trăit în vremea unui război civil, în care cumnatul împăratului pe nume Artabasdos a dorit revenirea cultului icoanelor în Imperiul bizantin.

Împăratul nu a fost de acord și a început să prigonească creștinii și icoane. Credincioși au fost arestați izgoniți și alungați la un sinod din anul 754 făcut de acest împărat Copronim.  Sfântul Ierarh Iacob a fost împotriva acestor măsuri și a mărturisit că icoanele sunt semnul întrupării lui Hristos și că trebuie să le cinstim. Pentru aceste vorbe, împăratul l-a chinuit până și-a dat viața în mâinile necredincioșilor.

Calendar ortodox 21 martie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 21 martie 2021. Rugăciunea zilei de dumincă

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

Glasul al 4-lea

Lumea lăsând şi prin înfrânare supunând cu adevărat trupul, ai urmat lui Hristos, Preafericite Părinte Iacob, de unde ai dobândit ungerea cea sfântă a arhieriei; şi acum te-ai mutat către Cetele nematerialnice, rugându-te pentru noi toţi, cei ce te lăudăm pe tine.

Calendar ortodox 21 martie 2021. Ce alți sfinți sunt sărbătoriți

Tot la aceeași dată, pe 21 martie,  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți, care s-au făcut remarcați prin credința lor în Dumnezeu. Iată despre ce sfinți este vorba:

Sfântul Ierarh Toma, patriarhul Constantinopolului;

Sfinţii Mucenici Filimon si Domnin;

Sfântul Cuvios Viril, episcopul Cataniei;

Sfântul Serapion din Sidon.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: