Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Ce mare sfânt e sărbătorit

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Ce mare sfânt e sărbătorit

Calendar ortodox 22 decembrie 2020

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc cinstirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Viața Sfântului Ierarh Petru Movilă

Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut în 1596 în Bucovina. El era fiul voievodului Simion Movilă, fiind cel de-al patrulea fiu al său.  Acesta a fost dat la școală atunci când a împlinit vârsta potrivită și s-a dovedit a fi un elev silitor, cu o minte ageră. Acesta a dovedit ulterior pasiunea sa pentru știință și educație, căci a înființat Academia din Kiev, cea mai veche instituție de învățământ superior din lumea ortodoxiei.

El a intrat la mănăstire și la vârsta de doar 31 de ani a fost ales mitropolit al Kievului, datorită meritelor sale extraordinare. El însuși a tradus și s-a ocupat de scoaterea la lumină a unor cărți despre viața bisericească și îndatoririle celor care poartă haine bisericească.

El a fost canonizat în 1996 de Biserica din Kiev și 2020 de cea din România.

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 22 decembrie, mai sunt cinstiți și:

Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana;

Sfântul Mucenic Hrisogon;

Sfânta Muceniţă Teodota şi fii ei;

Sfântul Mucenic Zoil.

Calendar ortodox 22 decembrie 2020. Ce rugăciune se spune

Troparul, glasul al 4-lea

Apărătorule și mărturisitorule al Ortodoxiei, luminătorule al neamurilor, fiule al Moldovei și Părinte al Ucrainei, Sfinte Ierarhe Petru, mult nevoitorule, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne apere credința și să mântuiască sufletele noastre.

Condac 1:

Vestitorul Ortodoxiei și apărătorul credinței, Arhiereul lui Hristos, Petru al Kievului, să se cinstească după vrednicie, căci patria și neamul le-a lăsat, dar nu le-a uitat, de cele lumești s-a lepădat, pe cele cerești și veșnice dobândind, de aceea se veselește împreună cu ceata ierarhilor mărturisitori ai credinței, auzind cântarea: Bucură-te, Ierarhe Petru, apărător al dreptei credințe!

Condac 2:

Ca un trandafir bine-mirositor ai răsărit în binecuvântata grădină a Moldovei, având obârșia în slăvitul neam al Mușatinilor, dar ai sfințit prin viața și ostenelile tale pământul Ucrainei, unde ai fost rânduit de Dumnezeu ca arhiereu și îndrumător prea luminat al Bisericii pravoslavnice, când furtunile eresurilor izbeau corabia Ortodoxiei și biruitor ai cântat: Aliluia!

Rugăciunea către Sfântul Ierarh Petru Movilă

Condac 3:

Harul lui Dumnezeu te-a cercetat pe tine, sfinte, din pruncie, punând în sufletul tău dorul după cele sfinte și năzuința de a sluji lui Dumnezeu având de aproape învățător și povățuitor pe unchiul tău, Mitropolitul Gheorghe Movilă, de la care ai învățat a-L iubi pe Dumnezeu și a te jertfi pentru credință cântându-I: Aliluia!

Condac 4:

Având povățuitori pe dascălii vremii și hrănindu-ți sufletul cu învățăturile Evangheliei Domnului, ocrotit fiind de rugăciunile maicii tale, ai ajuns la vârsta deplinătății când drumurile vieții s-au deschis înaintea ta, iar în vâltoarea timpului tău ai luptat pentru creștinătate cântând: Aliluia!

Condac 5:

Cugetând la viețile sfinților, la faptele înaintașilor și la nemurirea sufletului, te-ai retras din viața ostășească și ai găsit în Biserică odihnă sufletului și răspunsuri la doririle inimii tale. Roagă-te acum pentru noi, credincioșii care ne luptăm cu valurile vieții, ca să ajungem la limanul mântuirii unde, izbăviți fiind, vom cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: