Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce rugăciune se rostește

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce rugăciune se rostește

Calendar ortodox 23 decembrie 2020

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce rugăciune se rostește. Ziua de 23 decembrie este una dedicată Sfinților Mucenici din Creta. Aceștia au ajuns să își dea viața pentru credința lor în Iisus Hristos.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Sfinții Mucenici din Creta

Numele celor 10 mucenici care au pătimit pentru credință sunt: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie. Aceștia au îndurat chinuri fără seamăn, la ordinul împăratului Deciu în anul 250.

Împăratul acestea, care guverna asupra Insulei Creta, se asemăna foarte tare cu cei prigonitori de creștini, căci îi supunea la tot feluri de chinuri pe cei care mărturiseau că sunt adepți ai lui Dumnezeu.

Astfel au ajuns Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest şi Pompie să cadă în mâna sa, dar au suportat cu bărbăție toate osândele la care au fost supuși. Moaștele lor au fost găsite de Pavel, Patriarhul Constantinopolului.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Rugăciunea zilei

Troparul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 3-lea

Creta cea mult minunată să o cinstim, că a înflorit flori cin­stite, pe mărgăritarele lui Hristos, stâlpările mucenicilor. Că zece sunt la număr, ferici­ţii şi toată mulţimea demonilor au ruşinat. Pentru aceasta şi cununi au luat mucenicii lui Hristos, cei cu sufletul răbdător.

Condacul Sfinţilor 10 Mucenici din Creta

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un Luceafăr a strălucit cinstita pătimire a mucenicilor, care mai înainte ne-a arătat, în chip luminat, pe Cel Născut în peşteră; pe Care Fecioara L-a născut fără de sămânţă.

CONDAC, glasul al 4-lea. Podobie: Arătatu-Te-ai astăzi…

Ca un Luceafăr a strălucit cinstita pătimire a mucenicilor, care mai înainte ne-a arătat, în chip luminat, pe Cel Născut în peşteră; pe Care Fecioara L-a născut fără de sămânţă.

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău, Mântuitorule…

Ocrotitorii cei luminaţi şi cinstiţi ai Cretei, tare pătimind, au pus pe fugă, cu credinţă, pe şarpele, începătorul răutăţii şi după Lege au fost încununaţi. Prăznuind astăzi pomenirea lor vrednică de laudă, slăvim cu mare glas pe Domnul tuturor.

Calendar ortodox 23 decembrie 2020. Ce sfinți mai sunt pomeniți

Sfântul Cuvios Pavel, arhiepiscopul Neocezareii;

Sfântul Mucenic Shinon.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: