Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 decembrie. E sărbătoare mare

Calendar ortodox 4 decembrie. E sărbătoare mare

Sfânta Varvara

Calendar ortodox 4 decembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfintei Mari Muceniţe Varvara. Aceasta a dus o viață dreaptă și a reușit să ajungă în Rai, ea dându-și viața pentru credință.

Viața Sfintei Mari Muceniţe Varvara, pomenită pe 4 decembrie

În fiecare an, pe data de 4 decembrie toți creștinii  o cinstesc pe Sfânta Mare Muceniță Varvara.

Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian, când creștinii erau persecutați. Aceasta era așa frumoasă, încât tatăl ei a decis să construiască un turn doar pentru ea, în care aceasta să stea departe de ochii lui, el considerând că aceasta nu este demnă să vadă frumusețea fiicei sale. Acolo, ea contempla la Creatorul tuturor lucrurilor din lume și așa l-a descoperit pe Dumnezeu.

Ulterior, când tatăl ei i-a spus că e vremea să se mărite, ea a refuzat și a spus că preferă să își ia propria viață decât să facă acest pas.

„Zeii pe care ii cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur și de argint i-au făcut zlatarul (argintarul) și pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi această luminată înălțime cerească și o frumusețe că această pământească, neputând ei singuri nici umblă cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”, spune Sfânta Varvara.

Aceasta a fost ucisă chiar de propriul ei tată, după ce a mărturisit că crede în Hristos.

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Varvara

Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cin­stim; că a sfărâmat cursele vrăjmasului şi ca o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut…

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Varvara, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

O, Preasfântă Treime Cinstită, mai presus de toate, Ceea Ce dai robilor Tăi darul cel mai presus de gând, insuflă în min­tea mea cea întunecată Raza Cea de Lumină Purtătoare, ca să laud pe Sfânta Muceniţă a Ta Varvara, cea pururea fericită.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Varvara, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Toată rânduiala cuvintelor de laudă este covârşită, cu ade­vărat, de mărirea mucenicilor Tăi, Iubitorule de oameni. Ci, primind lauda cea din credinţă şi după putere, trimite-ne nouă, Stăpâne, răsplătire îmbelşugată.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Varvara, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un trandafir preafrumos dintr-o rădăcină plină de spini odrăslind Mărita Varvara, a umplut Biserica lui Hristos de dulce mireasmă, roşindu-se prin sânge cu roşeala nevoinţei; pe care după vrednicie o fericim.

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Varvara

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una.

Cântarea a 3-a. Irmos: Înflorit-a pustiul…

Rănită fiind de săgeata cea preadulce a dragostei Tale, ca a unui Mire, Stăpâne, purtătoarea de biruinţă Sfânta Muceniţă Var­vara a urât toată necredinţa părintească.

Nici farmecul desfătării, nici strălucirea frumuseţii şi a bo­găţiei, nici dulceţile tinereţii nu te-au amăgit pe tine, Mărită Varvara, ceea ce ai fost mireasă a lui Hristos, bună fecioară.

Către luptele cele desăvârşite nici slăbiciunea femeiască, nici vârsta cea tânără nu te-au împiedicat; că s-au întărit, Hristoase, cu Puterea Ta cea nevăzută.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: