Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 octombrie. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 5 octombrie. Ce sfânt este sărbătorit

GALERIE FOTO (2) Sfânta Haritina

Calendar ortodox 5 octombrie. Este o mare sărbătoare pentru toți creștinii în această zi. Are loc cinstirea Sfintei Muceniţe Haritina, care a fost un exemplu de credință.

Viața Sfintei Muceniţe Haritina, sărbătorită pe 5 octombrie

Sfânta Muceniță Haritina a fost crescută de un creștin pe nume Claudiu, după ce părinții ei au trecut la cele veșnice când ea era doar o copilă. Astfel, ea a învățat credința creștină și a fost foarte ascultătoare.

Ea a decis că vrea să rămână fecioară și mireasa a lui Hristos, dar când a fost descoperit faptul că este creștină, a început să fie torturată. Ea și-a dat viața pentru Hristos și a devenit muceniță.

Troparul Sfintei Muceniţe Haritina

Glasul al 4-lea

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Haritina

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pentru dragostea Domnului, Sfântă Preamărită Haritina, suferind toate cele îngrozitoare ale chinurilor, ai câştigat cununa muceniciei cea nestricăcioasă.

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Întărindu-te la minte, Sfântă Muceniţă Haritina, ţi-ai întărit sufletul cu cre­dinţa; biruind pe vrăjmaşi aie­vea i-ai ruşinat, stând înaintea lui Hristos întru tot fericită; şi acum, purtând haină din sân­gele tău şi cu îngerii bucurându-te, roagă-te pentru noi, pur­tătoare de chinuri.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți pe această dată

Sfânta Muceniţă Metodia din Kimolo;

Sfânta Muceniţă Mamelta;

Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei;

Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos)

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: