Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Ce sfantă sărbătoresc românii

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Ce sfantă sărbătoresc românii

Astăzi este mare sărbătoare pentru toți creștinii! La data de 8 octombrie 2022 o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Pelaghia.

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Sărbătorirea Sfintei Cuvioase Pelaghia

Sfânta Cuvioase Pelaghia s-a născut într-o familie de păgâni, iar numele primit la naștere a fost de Margareta. Aceasta a fost cunoscută și apreciată pentru frumusețea ei răpitoare și pentru averea pe care o strânsese dar mai ales pentru desfrâul său.

La o cuvântare despre credința cea dreaptă, ținută de Sfântul Non episcopul Edesei, Margareta a trecut prin fața episcopilor, îmbrăcată provocator și toate privirile s-au ațintit asupra ei. Atunci, sfântul Non le-a spus episcopilor:

„Cred că Dumnezeu ne-a trimis-o să ne dea o lecţie. Ea se străduieşte atât de mult ca să se păstreze frumoasă iar noi ne străduim prea puţin în a ne îngriji de episcopiile noastre şi chiar de propriile noastre suflete”, potrivit doxologia.

Margareta s-a căit pentru faptele sale și a luat haine bărbatești, intrând călugăr la o mănăstire, după ce a auzit despre judecata de apoi și despre toate păcatele care te pot duce la o viață de veșnic chin.

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioase Pelaghia

„Troparul Sfintei Cuvioase Pelaghia

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Pelaghia, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Pelaghia

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Trupul tău cu posturi topindu-ţi, cu rugăciuni neadormite pe Ziditorul ai rugat, ca să iei iertare desăvârşită pentru fap­tele tale; şi ai şi luat cu adevă­rat, cuvioasă, alergând pe calea pocăinţei”, potrivit sursei citate.

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

  • Sfântul Cuvios Mucenic Ignatie;
  • Sfânta Cuvioasă Taisia;
  • Cuviosul Nou Mucenic Ignatie Athonitul.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: