Redactia.ro
Home » Știri » Care este cuvântul anului 2020? L-a depăşit inclusiv pe “coronavirus”

Care este cuvântul anului 2020? L-a depăşit inclusiv pe “coronavirus”

Cuvântul anului 2020

Cuvântul anului 2020 a fost deja ales, deși mai este ceva până la finalul acestui an. Acesta are, desigur, legătură cu pandemia de coronavirus, dar, surprinzător, nu acesta este cuvântul anului!

Care este cuvântul anului 2020. Nu este coronavirus

Cuvântul anului 2020 nu este coronavirus, ci un alt termen, legat, de asemenea, de criza sanitară din întreaga lume, care a afectat viețile a milioane de oameni. Cuvântul anului 2020 este „lockdown”, adică închiderea efectivă în case a oamenilor pentru a evita pe cât posibil să contracteze coronavirusul, impusă de autorități.

Collins Dictionary este instituția care stabilește, în fiecare an, care este cel mai folosit cuvânt din lume, iar în acest an specialiștii au ajuns la concluzia că acesta este lockdown, pentru care au dat chiar o definiție. Astfel, Collins Dictionary a explică că lockdown înseamnă „Impunerea unor restricții stricte asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului la spațiile publice”.

De ce a fost ales „lockdown” cuvântul anului 2020

Specialiștii de la Collins Dictionary au explicat de ce a fost ales acest cuvânt pentru a descrie situația din anul 2020. Astfel, ei au spus că lockdown-ul a influențat viața de zi cu zi a milioane de oameni, iar unele țări chiar sunt în aceste momente în a doua faza de lockdown, după ce primul nu a avut efectul scontat, iar cazurile de infectare cu coronavirus au continuat să crească după ce oamenii au putut să iasă din case.

„Limba este o reflectare a lumii care ne înconjoară, iar 2020 a fost dominat de pandemia globală. Am ales lockdown drept cuvânt al anului, deoarece încapsulează experiența comună a miliarde de oameni care au fost nevoiți să-și restricționeze viața de zi cu zi pentru a conține virusul. Lockdown-ul a afectat modul în care lucrăm, studiem, cumpărăm și socializăm.

Cu multe țări care intră într-un al doilea lockdown, nu este un cuvânt al anului de sărbătorit, dar este, probabil, unul care rezumă anul pentru cea mai mare parte a lumii”, a spus Helen Newstead, consultantul pentru conținut lingvistic Collins.

Alte cuvinte care se regăsesc în topul celor mai folosite cuvinte din anul 2020 sunt tot legate de virus. Astfel, coronavirus, distanțare socială, izolare sau șomaj tehnic sunt printre cele mai folosite cuvinte, aflându-se în topul zece.

Coronavirus a fost desemnat un alt cuvânt al anului 2020. Acesta a fost definit drept „oricare dintre grupurile de viruși care conțin ARN care pot provoca boli infecțioase ale căilor respiratorii, inclusiv COVID-19. Așa-numitele datorită aspectului lor asemănător coroanei în micrografiile electronice”.

Un alt cuvânt folosit foarte des a fost concediu, dar cu înțelesul de șomaj tehnic. Acesta a fost definit drept „o concediere temporară a angajaților, de obicei deoarece nu există suficientă muncă pentru a-i ocupa; (verb) a concedia (personal) temporar”.

Un cuvânt folosit a fost și Megxit, termen care desemnează alegerea Prințului Harry și a soției sale, Meghan de a nu mai face parte din familia regală.

Ce alte cuvinte au mai fost alese cuvântul anului de Collins Dictionary

Iată care au fost cuvintele anului, în perioadele trecute, înainte de coronavirus.

2019: Greva climatică

2018: de unică folosință

2017: Știri false

2016: Brexit

2015: vizionare excesivă

2014: Photobomb

2013: Tocilar

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: