Redactia.ro
Home » Stil de viață » Care este procedura legală în caz de accidente auto ușoare

Care este procedura legală în caz de accidente auto ușoare

Care este procedura legală în caz de accidente auto ușoare

Orice șofer trebuie să știe ce este de făcut în cazul în care este implicat într-un accident rutier. Fie că este vorba de o accidentare în parcare sau în trafic, trebuie să cunoști cadrul legal pentru a putea ști cum să acționezi.

Cadrul legal pentru accidentele rutiere ușoare 2021

Pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla în trafic, cel mai bine este să fii pregătit și pentru situațiile nedorite. Astfel, trebuie să știi ce este de făcut în cazul în care ești implicat într-un accident rutier ușor. Legea, la ora actuală, stipulează că prin accident ușor se înțelege acel eveniment rutier care a avut rezultat pagube materiale, și nu umane.

Apoi, a doua condiție pe care trebuie să o îndeplinească este ca cel puțin una dintre mașinile implicate să fi fost în mișcare.

Reglementările legale în cazul accidentelor uşoare

Iată ce este de știut în cazul unui accident de circulație ușor:

„Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia celor cu tracţiune animală, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii.

Poliţia rutieră reţine certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă fără drept de circulaţie.

Dacă deţinătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia, după 30 de zile de la data aplicării măsurii de mai sus, poliţia rutieră dispune radierea din evidenţă a vehiculului”, arată Ordonanțăa de urgență 195/2002.

Ce este recomandat să faci dacă ești implicat într-un accident

În cazul în care ați fost implicat într-un accident rutier ușor, este recomandat să apelați la o înțelegere amiabilă. Ce trebuie să faci, mai exact? Ambii șoferi care au fost implicați într-un accident auto ușor pot semna un formular de constatare amiabilă, ce trebuie completat cu toate detaliile accidentului, pentru ca mașina avariată să își poată repare pagubele cu ajutorul companiei de asigurări.

Prin constatarea amiabilă, scutiți drumurile la Poliție, pentru că ea înlocuiește procesul verbal pe care l-ar întocmi polițiștii dacă ar sosi la fața locului. Dacă nu vă înțelegeți cu celălalt șofer pentru a completa declarația amiabilă, aveți la dispoziție și declarația de accidente ușoare, care este ceva mai complexă și trebuie prezentată la poliție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: