Cât costă cozonacul lui Cătălin Scărlătescu. Mai sunt șase zile până la Paștele Ortodox, iar femeile se pregătesc intens pentru această sărbătoare mare. Mâncarea tradițională este foarte importantă pentru o asemenea sărbătoare, iar cozonacul este desertul tradițional din perioada sărbătorilor pascale.
Cât costă cozonacul lui Cătălin Scărlătescu. Află de ce este atât de special
În perioada Paștelui, mulți români sunt nerăbdători să guste din cozonacul tradițional. Toți vor să mănânce cozonac de Paște, dar nu mulți sunt dispuși să-l facă în casă. Varianta de a cumpăra din comert este cea preferată. Cu toate astea, la mare căutare este cel făcut după rețeta lui Cătălin Scărlătescu, de la Chefi la cuțite. Bucătarul Chef a reușit să le cucerească pe doamne cu preparatul lui, iar mulți români sunt dornici să cumpere cozonacul său. Preparatul tradițional românesc, în varianta celebrului chef, are numai ingredientele cele mai bune. Scărlătescu a dezvăluit trucurile sale pentru a obține un cozonac perfect.
”Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro
Cozonacul lui Cătălin Scărlătescu este pufos, iar umplutura conține nucă, ciocolată și rahat, având o glazură de ciocolată și fructe confiate. Așadar, pentru un cozonac de 900 g făcut după rețeta lui Scărlătescu trebuie să cheltuiți 73,90 de lei.
Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu
Există și varianta de a face un cozonac după rețeta lui Scărlătescu, chiar la tine acasă. Iată rețeta originală a chef-ului.
Ingrediente pentru doi cozonaci:
- 1 kilogram faină
- 250 grame zahăr
- 450 mililitri lapte
- 5 ouă proaspete
- 1 păstaie vanilie
- 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame)
- 300 grame unt
- 500 grame nucă măcinată
- 200 grame rahat
- 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie
- 30 grame portocală confiate
- 30 grame coajă de lămâie
Ingrediente pentru glazura de ciocolata
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă
- 100 grame ciocolată cu lapte
- fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)
Mod de preparare:
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
- Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
- Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.