Redactia.ro
Home » Homepage » Cât va costa vaccinul anti-coronavirus? Europa va plăti mai puțin decât America

Cât va costa vaccinul anti-coronavirus? Europa va plăti mai puțin decât America

Se pregătește vaccinarea populației împotriva noului coronavirus. Deja Uniunea Europeană a ajuns la un acord de achiziționare a peste 300 de milioane de doze de vaccin, de la compania germană, Pfizer și BioNTech.  Potrivit unui înalt oficial, UE va plăti mai puțin de 19,50 de dolari pentru fiecare doză de vaccin (ca în Statele Unite). 

Europa se pregătește de vaccinare anti-Covid

Vaccinul anti-coronavirus este pe cale să apară. După multiple cercetări, compania germană Pfizer și BioNTech a convins cel mai mult cu vaccinul pe care l-a creat. Așadar, UE se pregătește să achiziționeze peste 300 de milioande de doze. UE va plăti mai puțin de 19, 50 de dolari pe doză, cât este în SUA, informează Digi 24.

Preţul pe care îl va plăti Uniunea Europeană, reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului.

Ce prevede contractul de achiziționare a dozelor de vaccin

Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE,  în primă fază se vor cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane. Contractul de cumpărare vine ca urmare a anunțului făcut, luni, de Pfizer Inc. p cum că vaccinul pe care l-a dezvoltat împotriva noului coronavirus are o siguranță de peste 90%. Asta după ce s-a făcut un studiu amplu de fază 3

Compania Pfizer Inc nu este singura de unde se vor cumpăra dozele de vaccin anticoronairus. Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vacinuri cu companiile farmaceutice: AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax. Momentan,  Comisia nu a dezvăluit plata inițială în avans către Pfizer și BioNTech.

Vladimir Putin: ”Vaccinurile rusești sunt eficiente”

Și în Rusia s-au creat milioane de doze de vaccin anticoronavirus. Deja în țară s-au creat două vaccinuri și urmează al treilea. Vladimir Putin spune că vrea să colaboreze și cu celelate țări pentru administrarea vaccinului creat de țara pe care o conduce.  Cu toate că faza a treia a studiilor clinice nu a fost încă finalizată, Rusia a lansat vaccinul Sputnik V pe piaţa internă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății din Rusia spun despre Sputnick V că, asemeni vaccinului creat de Pfizer și BioNTech, compania germană, are o eficiență care depășește procentul de 90%. “Există deja două vaccinuri înregistrate şi studiile au arătat şi au confirmat că, în primul rând, aceste vaccinuri sunt sigure şi nu au efecte secundare grave după utilizare şi, în al doilea rând, sunt eficiente”, a declarat Vladimir Putin, prin videoconferinţa de la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

“Vă sugerăm să nu politizaţi aceste procese, având în vedere că oamenii din întreaga lume au astăzi nevoie de aceste medicamente, fără nicio exagerare. Suntem gata să lucrăm cu toate ţările lumii şi, bineînţeles, cu partenerii noştri din cadrul OCS”, a mai subliniat Putin.

O purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Harris  face o mărturisire interesantă asupra vaccinurilor anti-Covid. Ea a precizat că până la jumătatea anului 2021 nu ar putea avea loc vaccinarea pe scară largă a oamenilor.  Un alt lucru important pe care Harris l-a spus a fost că niciunul dintre vaccinurile candidate nu și-a demonstrat eficiența nici măcar 50%. „O mulțime de oameni au fost vaccinați și ceea ce nu știm este dacă vaccinul funcționează … în acest stadiu nu avem semnalul clar dacă a atins sau nu nivelul de eficacitate și siguranță”, a adăugat ea.

Etichete: