Redactia.ro
Home » Știri » Câte doze de vaccin vor fi disponibile în România? Care vor fi primele persoane care se vor vaccina

Câte doze de vaccin vor fi disponibile în România? Care vor fi primele persoane care se vor vaccina

Câte doze de vaccin vor fi disponibile în România

Specialiștii au anunțat că vaccinul împotriva coronavirusului va apărea pe piață la începutul anului 2021. Acesta este așteptat de o lume întreaga, vaccinul fiind singura speranța ca virusul să dispară. Cu toate astea, medicii susțin că apariția vaccinului nu va opri, ca prin minune, pandemia de coronavirus.

Câte doze de vaccin vor fi disponibile în România? Care vor fi primele persoane care se vor vaccina

România va beneficia în curând de 1,2 milioane de doze de vaccin anti-covid19, iar acestea vor asigura vaccinarea unui număr de 600.000 de persoane. Medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar a declarat că va conduce campania de vaccinare de la noi. Totodată, acesta a spus că armata va juca un rol important în această campanie. Institutul Cantacuzino va fi centrul principal de stocare a vaccinului, iar alte șase spitale din București vor fi centre regionale pentru vaccinare. Acestea sunt puse la dispoziție în cazul în care vom primi un vaccin care necesită temperatură de păstrare de minus 80 de grade.

Momentan nu se știe care vaccin va ajunge primul în Europa, dintre AstraZeneca și Oxford. „Dacă aprobările sunt finalizate în decembrie, spre finalul lui decembrie sau începutul lunii ianuarie e foarte posibil să avem primele doze de vaccinuri, care vor fi distribuite în tranșe egale din punct de vedere al procentului de populație din fiecare țară. Ca valoare absolută pot să vă spun că vom vorbi de circa 1,2 milioane de doze,care ne asigură vaccinarea unui număr de 600.000 de persoane„, a spus Valeriu Gheorghiță.

Cine va beneficia de dozele de vaccin?

România va primi 4% din cantitatea de vaccin ce va fi cumpărată inițial de Comisia Europeană. Astfel, persoanele care vor avea prioritate odată ce vaccinul va ieși pe piață, sunt bătrânii, persoanele cu boli cronice și medii. Potrivit medicului Adrian Marinescu, vaccinul produs de Astra Zeneca este cel mai promițător. „Sunt cel puţin 4 companii care sunt în studiu de faza a 3-a, ceea ce înseamnă că destul de curând am putea să avem vaccinul anti-COVID. Există şi posibilitatea să fie în acelaşi timp mai multe companii şi poate că ar fi bine să existe mai multe variante pe piaţă ”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în momentul de față, vaccinurile anti-covid19 cele mai avansate sunt produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Vaccinurile dezvoltate de Azteca si Oxfort university au fost testate pe mai mult de 24 de mii de voluntari cu o eficiență medie de 70%, acestea dând imunitate după 14 zile și poate fi păstrat în frigider timp de 6 luni. O lume întreagă așteaptă cu nerăbdare apariția vaccinurilor anti coronavirus. Cu toate astea, există și teorii ale conspirației referitoare la acest vaccin.

Una dintre informațiile false și care poate manipula lumea este aceea că vaccinurile nu ar fi sigure pentru că au fost produse într-un timp foarte scurt. Dar medicii au și un argument pentru această nedumerire “Am ajuns la o asemenea performanţă medicală pentru că cercetările nu au început de la zero”, ne spune medicul imunolog Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford. De asemenea, un alt mit este acela că odată injectat, acesta ar putea dezvolta numeroase anomalii. Din nou, specialiștii susțin că această informație este falsă.”Vaccinul nu aduce în corpul oamenilor nicio anomalie, nu produce nicio schimbare la nivelul adn-ului uman şi nu face altceva decât să înveţe celulele sistemului nostru imunitar cum să reacţioneze mai rapid atunci când coronavirusul apare în organism.”, a spus Vlad mixich, expert în politici de sănătate publică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: