Redactia.ro
Home » Știri » Ce au decis judecătorii greci în legătură cu Sorin Oprescu, după ce a fost lăsat în libertate

Ce au decis judecătorii greci în legătură cu Sorin Oprescu, după ce a fost lăsat în libertate

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu are de ispășit o pedeapsă de 10 ani și 8 luni de închisoare, dar e posibil să nu petreacă nici măcar o zi după gratii. Motivul e faptul că autoritățile elene nu au de gând să-l extrădeze pe fostul primar al Capitalei.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia

Astfel că acesta va rămâne liber pe străzile din Grecia. Instanța elenă a invocat starea închisorilor din România, potrivit Antena 3.

Judecătorii eleni susțin că fostul primar al Bucureștiului nu va avea parte de condiții decente în penitenciarele din România. Sorin Oprescu s-a plâns de condiţiile din penitenciarele din România, arătând că toaletele nu au uşi, iar opt deţinuşi sunt cazaţi într-o cameră de opt metri pătraţi, iar în ceea ce priveşte hrana, deţinuţii au de ales între „cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez”, adică tot ce nu avea voie să mănânce.

Decizia nu este definitivă, procurorii greci având posibilitatea să o conteste.

Reacția ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis că respectă decizia instanței din Grecia, însă și-a exprimat surprinderea că un stat membru al UE nu pune în aplicare o sentință definitivă dictată în România, în condițiile în care România „cooperează exemplar” în cazurile de extrădare către alte țări UE.

Predoiu a precizat că „instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii”. De aceea, „e greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române”, a afirmat Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă.

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Pe 13 mai, Sorin Oprescu a fost găsit vinovat de corupție în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Oprescu a plecat din România înainte să fie anunțată sentința finală. Oprescu, a fost arestat pe 17 mai, în Grecia, la patru zile după ce a fost dat în urmărire după condamnarea definitivă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: