Redactia.ro
Home » Știri » Ce e bine să dai de pomană de Buna Vestire

Ce e bine să dai de pomană de Buna Vestire

Ce e bine să dai de pomană de Buna Vestire

Buna Vestire este o sărbătoare deosebit de importantă pentru creștini și tocmai de aceea este notată cu cruce roșie în calendar. Iată ce alimente trebuie date de pomană în această zi.

Ce se dă de pomană de Buna Vestire

În fiecare an, Buna Vestire este sărbătorită de credincioși pe data de 25 martie. Este unul dintre praznicele împărătești, fiind momentul în care Fecioara Maria, fiica lui Ioachim și Ana, află că va sălășlui cu trupul său nașterea Fiului lui Dumnezeu. Credincioșii care respectă tradițiile și rânduielile bisericești dau de pomană alimente în ziua aceasta. Dar ce ar trebui să conțină pachetele?

Spre deosebire de alte sărbători, sau de alte momente când se oferă pachete cu alimente în amintirea celor adormiți, de Bunavestire acestea trebuie să conțină neapărat produse de post,  având în vedere că suntem în Postul Paștelui. Astfel, cei care doresc să dea de pomană trebuie să ia în considerare că nu mai pot da sarmale cu carne, lapte, ouă sau alte produse ce erau obișnuite în pomeni.

Alimente de pomană de Buna Vestire. Ce se pune în coș

Poți da, în schimb, sarmale de post, gătite cu orez și ciuperci, plăcinte  cu mere gătite de post, fără ouă sau lapte și neapărat coșul de pomană trebuie să conțină pește,  în ziua aceasta fiind dezlegare.

Este neapărat să mănânci pește în ziua aceasta, după cum arată tradiția care spune că cei care consumă pește în această zi vor trece prin an ca peștele prin apă. Tocmai de aceea, este bine să dai și de pomană acest aliment. În rest, coșurile de pomană pot conține orice dorești tu să pui, dar nu trebuie să conțină nici vin și nici untdelemn. Totul trebuie fiert sau gătit la cuptor.

Dezlegarea la pește pentru Buna Vestire are loc doar dacă aceasta nu cade în Săptămâna Mare. Atunci nu se mai face dezlegare la pește, ci doar la unt de lemn și vin.

Ziua de Bunavestire este una înconjurată de tradiții și obiceiuri. Astfel, în această zi este mare păcat să muncești în gospodărie. Se spune că porumbul măcinat în această zi ar fi unul otrăvitor și dacă din el s-ar face o mămăligă și s-ar da peștilor, aceștia ar muri. O tradiție ce este păstrată este ca în ziua de Blagoveștenie este să ai bani în buzunare, în special monede. Este interzis să ieși sin casă cu stomacul gol.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: